23948sdkhjf

Skanska tar ytterligare klimatkliv

Skanska har anslutit sig till klimatinitiativet The Leadership Group for Industry Transition (Lead IT) som samlar länder och ledande företag engagerade i att uppnå Parisavtalet.

– Detta gör det möjligt för oss att ytterligare accelerera arbetet mot klimatneutralitet. Vi vill agera kraftfullt i omställningen och har sedan 2015 minskat våra egna koldioxidavtryck med 40 procent. För oss handlar det om att också minska utsläppen från material och att erbjuda klimatsmarta lösningar som hjälper våra kunder att uppfylla sina klimatmål. Lead IT utgör rätt forum för oss att verka inom för att sprida goda erfarenheter, påverka policy och själva vässa vår verksamhet, säger Skanskas vd Anders Danielsson.

Skanska står bakom Parisavtalet och har som mål att nå netto noll koldioxidutsläpp i hela värdekedjan senast 2045. Målet inkluderar även leverantörer, underleverantörer och användare av de byggnader som Skanska uppför.

Byggsektorn står för 40 procent av världens energirelaterade koldioxidutsläpp. De stora utsläppen kommer dels från bränsle och material som betong, stål och asfalt, dels från den energi som krävs för att driva byggnaderna under deras livstid. För att nå målet att bli klimatneutrala jobbar vi med partners för att driva utveckling och innovation. Vi vill också se högre klimatkrav i offentliga upphandlingar, säger företagets hållbarhetsdirektör Lena Hök.

Med den ambitionen är engagemanget i Lead IT ytterligare ett steg på vägen. Lead IT lanserades av regeringarna i Sverige och Indien vid FN:s klimatmöte i september 2019 och stöds av World Economic Forum – i våras anslöt sig även USA. Bland medlemsföretagen finns Vattenfall, Thyssen Krupp, Hybrit, Volvo, och Scania.

– Vi behöver en ambitiös industritransformation som adresserar koldioxidutsläppen i hela värdekedjan. Skanska har ett branschledande tillvägagångssätt för att minska koldioxidutsläppen, säger Gökce Mete, chef för Lead IT-sekretariatet.

Skanskas klimatmål är i processen för att verifieras av Science Based Target Initiative. Det innovations- och utvecklingsarbete Skanska driver inom hållbarhet har även uppmärksammats internationellt där Fortune Magazine 2020 placerade Skanska på plats 17 på sin lista ”Companies that change the world” för arbetet inom miljömässig och social hållbarhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094