23948sdkhjf

Skanska tar norsk rekordorder

Skanska har tilldelats Statens Vegvesens genom tiderna största kontrakt – OPS-projekt oräknade. För snudd på tre miljarder kronor ska den svenska byggiganten eliminera en av de värsta flaskhalsarna i den norska trafiken – E16 mellan Bjørum och Skaret, väster om Oslo.

– Nu börjar arbetet med att ersätta en väg som har passerat bäst före-datum för länge sedan, säger vägdirektör Ingrid Dahl Hovland.

E16 är den viktigaste trafiklänken mellan Oslo och Bergen och har stor betydelse för transporter av både människor och gods. Problemet är att vägen inte är ens i närheten av att vara dimensionerad för dagens trafikmängder. Det gäller bland annat den 8,4 kilometer långa sträckan mellan Bjørum och Skaret, väster om Oslo.

Deletappen togs hem av Skanska i hård konkurrens med bland annat Implenia som, enligt Statens Vegvesen, lämnade ett anbud som var cirka 50 miljoner kronor högre än Skanskas. Detta på ett anbud kring tre miljarder kronor.

Till Skanskas fördel talade också de så kallade mjuka parametrarna, där miljöåtgärder vägde mycket tungt. Även faktorer som organisation och nyckelpersoner, uppdragets genomförande och kvalitet spelade stor roll vid valet av entreprenör.

Upplägget följer en modell av förhandlingsentreprenader som Statens Vegvesen använder vid framför allt större totalentreprenader, något som tilltalar Steinar Myhre, Skanskas koncerndirektör för anläggningsverksamhet.

– Vi ser att den här typen av kontrakt resulterar i att det kommer ut ett bättre projekt i andra ändan, säger Steinar Myhre.

– Det är fantastiskt att man slår vakt om andra värden, som miljöåtgärder. Det är vårt samlade ansvar att jobba hårt för att minska klimatavtrycket. Vid vägbyggande handlar det också om faktorer som leveranstid och funktion.

Projektet kommer för övrigt att certifieras enligt CEEQUAL, som är en internationellt erkänd certifieringsstandard för infrastruktur.

Vägdirektör Ingrid Dahl Hovland betonar att även säkerheten har stor betydelse, inte minst för att lokaltrafiken kommer att påverkas.

– Trafiksäkerheten är av den anledningen otroligt viktig. Här måste vi tänka oss för en extra gång och alltid sätta säkerheten främst. Vi har sedan länge ett gott samarbete med Skanska och vet att de bidrar starkt till utvecklingen av branschen. Jag hoppas att de kan använda projektet till att testa nya, goda idéer, säger Ingrid Dahl Hovland.

Skanska har i projektet bland annat samarbetat med Enligt planerna ska dagens slingrande och smala väg sommaren 2025 vara ersatt av en modern motorväg med fyra körfält, som avsevärt förbättrar säkerheten och tillgängligheten. Närmast väntar dock en samarbetsfas mellan Skanska, dess partners – bland annat konsultföretaget Aas-Jakobsen – och beställare innan skogsröjning och byggnadsarbete påbörjas med start i februari 2021. Då väntar bland annat fyra tunnlar, åtta broar och hantering av cirka tre miljoner kubikmeter av olika massor.

För Skanskas del innebär projektet att företaget slagit ytterligare ett nytt rekord i Norge. Ett gällande rekord är den nya motorvägen mellan Løten och Elverum som togs i bruk i somras. Projektet beskrivs som Statens Vegvesens största OPS-projekt och Norges genom tidernas största vägprojekt. Läs mer här.

Den nya vägen mellan Bjørum och Skaret är, enligt Statens Vegvesen, det hittills största vägprojekt som handlats upp i Norge som inte är ett OPS-projekt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.096