23948sdkhjf

Gällivare vill ha Hybrit-anläggning

Näringslivet och en bred politisk samstämmighet gör nu sitt bästa för att den planerade demonstrationsanläggning som krävs i jakten på fossilfri ståltillverkning ska placeras i Gällivare, nära såväl råvara som vattenkraft.

År 2026 ska det första fossilfria stålet produceras. Det är målet med Hybritprojektet som drivs av LKAB, SSAB och Vattenfall med stöd från Energimyndigheten.

Redan nu finns en anläggning för direktreduktion av järnmalm i pilotskala på Svartöns industriområde i Luleå. För närvarande planeras för att skapa en brygga från utveckling i experimentell skala till produktion i kommersiell skala.

Lösningen är en fullskalig demonstrationsanläggning med planerat idrifttagande år 2025. Anläggningen blir en viktig del för att utvärdera hela värdekedjan, från pelletstillverkning i Malmfälten, via direktreduktion av järnmalm med hjälp av vätgas, till att smälta den reducerade järnmalmen (järnsvampen) till råstål i ljusbågsugn. Demonstrationsanläggningen omfattar produktion av vätgas genom elektrolys samt direktreduktion av järnmalm.

Vätgasen tar bort syret i pelletsen med vatten som restprodukt. Enligt medverkande företag blir resultatet en fossilfri värdekedja som gör det möjligt att sänka Sveriges utsläpp av koldioxid med tio procent och revolutionera stålproduktionen i världen.

Anläggningen, som beskrivs som världens första i sitt slag, kan få stor betydelse för det lokala näringslivet och för sysselsättningen där den etableras, något som gör att företrädare för såväl näringsliv som kommun nu saluför Gällivare som den mest lämpliga platsen – även av miljöskäl.

Enligt förespråkarna är förutsättningarna goda. I Gällivare finns järnmalm, vattenkraft med tillräcklig kapacitet att leverera den el som krävs samt ett brett tekniskt kunnande som vuxit fram under mer än hundra års gruvverksamhet. Dessutom finns stora ytor, vilket gör det möjligt att vid behov skala upp anläggningen i framtiden.

Gällivares förespråkare betonar också de stora fördelar som orten har, jämfört med huvudkonkurrenten Luleå. Bland annat utlovas stora energibesparingar genom att de varma pelletskulorna går direkt in i järnsvampsprocessen, i stället för att lastas på malmtåg för transport till Luleå. Den årliga besparingen i energi beräknas till i storleksordningen 300 gigawattimmar, vilket motsvarar produktionen av fjärrvärme i Gällivare energi.

Så långt gäller resonemanget demonstrationsanläggningen som förädlar en tiondel av LKAB:s pelletsproduktion. Det betyder att det finns en enorm potential för såväl minskad miljöbelastning som ekonomiska vinster om, eller kanske när, anläggningen skalas upp.

Eftersom trettio procent av vikten försvinner när pelletsen förädlas till järnsvamp frigörs dessutom viktig transportkapacitet på järnvägen som i dag efterfrågas av näringslivet i hela Malmfälten och Nordnorge.

Förespråkarna ser också en fördel med de enorma mängder spillvärme som produceras i anläggningen och som måste tas om hand. Det öppnar för nya etableringar inom exempelvis livsmedelsproduktion – bland annat föreslås storskalig odling av grönsaker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109