23948sdkhjf

Hybrit får nästan en och en halv miljard kronor

Hybrit kommer att få stöd av EUs innovationsfond.

Hur mycket?

Jo, Hybrit-initiativet som drivs av SSAB, LKAB och Vattenfall får totalt 143 miljoner euro. Detta för för en demonstration i industriell och kommersiell skala av en komplett värdekedja för vätgasbaserad järn- och ståltillverkning, från gruva till fossilfritt stål.

– Hybrit banar väg för en fundamental förändring i den globala stålindustrin. Det visar också hur snabbt den gröna omställningen kan ske. För några år sedan hade möjligheten att producera utsläppsfritt stål låtit som science fiction. Nu kommer grönt stål in på marknaden. Stödet som beviljas via Innovationsfonden är ett bevis på betydelsen och potentialen hos denna teknik, och Europeiska kommissionen är övertygad om att detta spetsprojekt kommer att stärka EUs övergripande konkurrenskraft. Grönt stål är framtiden, och den framtiden är redan här, säger Frans Timmermans, verkställande vice ordförande för EU-kommissionen med ansvar för den europeiska gröna given i ett meddelande.

EUs innovationsfond är ett av världens största finansieringsprogram för demonstration av innovativa koldioxidsnåla tekniker som hjälper till att minska utsläppen av växthusgaser. EU investerar totalt över 1,1 miljarder euro i sju projekt som täcker ett brett spektrum av relevanta sektorer för att minska koldioxidutsläppen från den europeiska industrin och energibranschen, såsom kemikalier, stål, cement, raffinaderier samt kraft och värme.

Hybrit har nu som enda järn- och stålprojekt beviljats stöd i den första utlysningen från Innovationsfonden för storskaliga projekt.

Stödet består av 108 miljoner euro till Hybrit Development för en demonstration av direktreduktionsprocessen med vätgas inklusive fossilfri vätgasproduktion i Gällivare, ytterligare 30 miljoner euro till SSAB för demonstration av elektrisk smältning av vätgasreducerat järn i Oxelösund och slutligen 5 miljoner euro till LKAB för demonstration av fossilfri produktion av DR-pellets för direktreduktionsprocessen.

– Vi är mycket tacksamma för stödet och förtroendet för Hybrit, och stolta över att industrialisera världens första helt fossilfria värdekedja för järn- och stålproduktion. Vattenfall är fast beslutna att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation och Hybrit-tekniken är avgörande för att nå det målet, säger Andreas Regnell, SVP Strategic Development på Vattenfall och styrelseordförande för Hybrit i meddelandet och Lars Ydreskog, direktör för strategiska projekt på LKAB tillägger:

– Vi är väldigt glada över att få detta betydelsefulla stöd från EUs innovationsfond till vår fortsatta resa med att omvandla järn- och stålindustrin. Med den kommande anläggningen i Gällivare kommer vi att etablera en världsunik anläggning och process för att producera fossilfri järnsvamp i industriell skala. Detta kommer att visa den verkliga potentialen hos Hybrit-tekniken och bana väg för konkurrenskraftig produktion av fossilfritt stål och en hållbar framtid.

– Vi vill tacka EUs innovationsfond för deras stöd och förtroende för Hybrit-initiativet samt förmågan att skapa en helt fossilfri värdekedja från gruva till stål. SSAB leder den gröna omvandlingen inom stålindustrin och uppbackade av de genombrott som redan uppnåtts vill vi nu påskynda omvandlingen och därmed minska vårt utsläppsavtryck ännu snabbare, nu med målet runt 2030. Att minska klimatförändringarna är av yttersta vikt och det finns ingen tid att förlora, avslutar Martin Pei, teknisk direktör på SSAB meddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141