23948sdkhjf

Vi följer upp - Så går det för miljardinvesteringarna i coronatider

Runt om i landet pågår miljardinvesteringar i stora industriprojekt. Vi har kollat hur läget ser ut nu i coronatider för några av dessa.

SSAB Oxelösund ska byta ut dagens koksverk och masugn mot en ljusbågsugn. Investeringen innebär en rad följdinvesteringar i råvaruhantering, ny gasterminal och ny kraftledning.

Jacob Sandberg, teknisk chef och Sari Heikkinen kommunikationsansvarig berättar hur det ser ut idag. 
– Vi har följt planen fram till Coronatiderna. I nuläget är det svårt att bedöma hur och i vilken utsträckning vi påverkas. Det beror mycket på hur länge detta pågår.
Målet att leverera fossilfritt stål år 2026 står fast.
Läs vår tidigare intervju med Jacob Sandberg. 

Jacob Sandberg.  Foto: SSAB

SCA Obbola investerar 7,5 miljarder bland annat i en ny pappersmaskin.

Projektdirektör Per Strand berättar om läget. 
– Projektet fortgår enligt plan. Vi har infört restriktioner liksom för övriga delar inom verksamheten, hålla avstånd, högre hygienkrav och alla möten via skype. I slutet av april hade vi underhållsstopp i fabriken och gjorde då ett flertal inkopplingar i bl a ångnät och avloppsvattenledningar samt tog några nya kringsystem i drift. Inför stoppet hade vi en omfattande planering och ganska omfattande åtgärder för att minimera smittspridning vidtogs.
Läs vår tidigare intervju med Per Strand. 

Per Strand SCA. Foto: Per-Anders Sjöquist/SCA

Preems raffinaderi Lysekil och Göteborg ska byggas ut bland annat för att öka tillverkningsvolymen för förnybart bränsle.

Dani Backteg är presschef och vet vad som är på gång. 
– Corona-virusets framfart påverkar inte Preems långsiktiga strategier och mål alls. Men på kort sikt så påverkas vi. Preem har ansökt om korttidsarbete för ungefär 30 procent av bolagets anställda, cirka 400 personer. Den dominerande andelen av dessa är stödfunktioner och roller inom mer framåtinriktat utvecklingsarbete så som investeringar och projekt. Detta handlar endast om en kortsiktig åtgärd under den mest intensiva turbulensen där vi väljer att fokusera på operativ drift.

Senare i maj startar Sveriges största testanläggning för infångning av koldioxid på Preems raffinaderi i Lysekil. Pilotprojektet - kallat ”Preem CCS” - ska utvärdera hela värdekedjan; från infångning vid raffinaderiet, lokal lagring, transport till den planerade lagringsplatsen utanför norska västkusten och för själva lagringen.

Utöver den löpande verksamheten så tittar vi framåt. När pandemins värsta delar lagt sig kommer ekonomin definitivt behöva stimuleras för att få samhället på fötter igen. Då ser vi väldigt gärna att staten lägger krutet på hållbara projekt som göder den inhemska gröna omställningen – såsom produktion av förnybara drivmedel.
Läs vår tidigare intervju med Preems nuvarande vd Peter Holland. 

Preems raff i Göteborg. Foto: Preem

Övrigt: Process Nordic har även försökt få kommentarer från en rad andra stora projekt men inte lyckats. Det gäller bland annat St1:s byggande av nytt raffinaderi och satsningen på  att tillverka fossilfritt stål inom ramen för Hybrit.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094