23948sdkhjf

Digitaliserad lagerlösning för bygget

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Färre transporter, minskad miljöbelastning och säkrare arbetsplats utlovas när Derome tar ett helhetsansvar kring materialflödet av förbrukningsartiklar när Skanska bygger Citygate – Nordens högsta kontorshus i Gårda i centrala Göteborg.

Sommaren 2022 ska det vara dags för inflyttning i Gårdas nya landmärke, Citygate, ett jätteprojekt som sträcker sig 36 våningar, eller 144 meter upp mot skyn till en beräknad kostnad kring 1,8 miljarder kronor.

I samarbete med den välrenommerade danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects bygger Skanska en kontorsbyggnad som i många avseenden skiljer sig från det konventionella. Bland annat är ambitionen att ta ett omfattande socialt ansvar för att främja sysselsättning och motverka utanförskap bland unga vuxna. Tanken är också att uppnå en WELL-certifiering som utgår från hur den byggda miljön påverkar oss människor och förenar bästa praxis inom design och konstruktion.

Däremot är projektet synnerligen konventionellt i ett annat avseende, nämligen de förutsättningar som skapas av placeringen mitt i en högintensiv innerstadsmiljö där tid och utrymme är bristvaror till skillnad från den ständigt närvarande trafiken som finns i övermått

En av projektets grundtankar har därför varit att hitta en lösning som kombinerar så få transporter som möjligt med små avlastningsytor och ett minimum med trafik inne på byggarbetsplatsen. Målen är en effektivare och mer produktiv byggprocess, sänkta kostnader, minskad miljöbelastning och säkrare arbetsplats.

För att lösa uppgiften har ett samarbete inletts med Derome som tilldelats ett helhetsansvar som bland annat innefattar kontroll över tillgång och leverans av förbrukningsartiklar, I princip skräddarsyr Derome lösningar som förändras i takt med hur bygget utvecklar sig.

För att hela tiden kunna fatta rätt beslut finns ett digitalt stöd som ger både Derome och Skanska kontroll över materialåtgång och vad som finns kvar i det minimala lagret som följer varje byggfas.

Läs också: Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Vi ser stora fördelar i projektet där vi har en part som tar ett helhetsansvar kring materialflödet av förbrukningsartiklar, planerar och optimerar transporter samt minimerar ad-hoc leveranser genom att vara en del av projektet och ha lösningsfokus, säger Ansieh Sabeti Rad, inköpschef på Skanska Citygate.

I den lösning som Derome erbjuder fungerar en varucontainer som sluss in till byggarbetsplatsen. Det betyder att lastbilar med järnvaror inte behöver köra in på arbetsplatsen, vilket skapar en betydligt säkrare arbetsmiljö för alla hantverkare.

Det behövs få avlastningsytor. Det är en stor fördel. Genom samarbetet kring vår förrådslösning slipper byggarna tänka på att skaffa järnvaror. Det blir total effektivisering som förenklar allas vardag, hävdar Deromes försäljningschef Peter Gustafsson.


1

2

Genom samarbetet kring vår förrådslösning slipper byggarna tänka på att skaffa järnvaror. Det blir total effektivisering som förenklar allas vardag, säger Peter Gustafsson.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Akut kris för Green cargo

Bolaget behöver snarast kapitaltillskott, som kan vara så stort som 2,2 miljarder.

Nu ökar resandet igen!

Peab stärker i syd

Fortsatt trögt för bussarna

FTI chockar producenterna – Förpackningsavgifter högre än Tysklands

FTI:s PACK@lunch som webinar blev ett bryskt uppvaknande för många i förpackningens värdekedja, inte minst förpackningsproducenter och varumärkesägare, som måste lägga dessa avgifter på sina priser för att föras vidare till handeln och slutligen konsumenterna.

Peab bygger i Värmland

Nyhetsbrev

Svart plast? Inget problem!

Norge bygger gigantisk batterifabrik

Ny rapport om företags arbete för cirkularitet

Fördjupning - Läget i basindustrin - del 2

Plus

Fem snabba frågor…

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Empack 2020 ställs in

Mässarrangören Easyfairs väljer att ställa in Empack 2020 som skulle ha gått 30 september - 1 oktober på Kistamässan i år. – En mässa är till för att generera affärer och driva branschen framåt, säger Ola Lundqvist, Klusterchef Industri på Easyfairs.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Ny vd i Hybricon

Sandahlsbolagen köper två åkerier

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Tvärstopp för Göta Kanal

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125