23948sdkhjf

Volkswagen har inlett sitt paradigmskifte

| Av Sanne Väli-Tainio | Motor-Magasinet | Tipsa redaktionen

Måndagen den 4 november inledde Volkswagen det paradigmskifte man arbetat mot i flera år. Den första ID 3:an rullade ut från produktionsbandet och ingen mindre än tyska förbundskanslern Angela Merkel var med under ceremonin.

Ceremonin ägde rum på Volkswagens fabrik i Zwickau, en av Tysklands största och viktigaste orter för bilproduktion. Motormagasinet var på plats och förutom biljättens egna chefer medverkade även regionala politiker och självaste förbundskansler Angela Merkel. För henne var det en viktig dag.

Läs också: En rundvandring i bilproduktionens djungel

– Folk måste kunna ha råd med en elbil, därför kommer vi fortsätta subventionera elbilar. Zwickau har varit en grundpelare i den tyska bilindustrin och med detta kommer den fortsätta att vara det, sade hon.

Den nya elbilen ID 3 är den första i den kommande så kallade ID-familjen, och nu när produktionen av den är igång är också det paradigmskifte Volkswagen strävat mot i flera år igång. Skiftet som handlar om att bli 100 procent fossilfri till 2050.

Fabriken i Zwickau är den största i Europa som kommer vara helt ämnad för elfordon och ett gigantiskt traineeprogram för de anställda har genomförts. Det är en investering på 1,2 miljarder euro.

– Frågan är inte längre om elfordon kommer att göra ett genombrott, frågan är snarare hur snabbt de kommer att göra genombrottet och i vilken region, sade Herbert Diess, Volkswagens vd.

Läs också: Leif Östling tror inte på Tesla

Och han förklarade också varför Zwickau, som ligger i Sachsen i östra Tyskland, varit och är så viktig för bilindustrin.

– Om vi komponerar ett ljudspår från den här bilplatsens långa historia är de första tonerna från en Horch-åttacylindrig motor. Det följs av Trabant tvåtakt och sedan en fyrcylindrig Volkswagen. Och från i dag fortsätter detta ljudspår med surret av ID.3:s elmotor. Zwickau har den rikaste traditionen i Tysklands bilindustri och från i dag har den också det mest framtidssäkra.

Hur ser framtiden ut då? Man är så klart positiv till vad elbilen gör för miljön och konsumenternas ekonomi i det vardagliga användandet. Men det finns utmaningar också, kring bland annat, eller framför allt, eftermarknaden eftersom en elbil kräver mindre service. Volkswagens försäljnings- och marknadsdirektör Jürgen Stackmann erkänner detta, men känner sig ändå väl förberedd inför den förändringen.

– Det är en utmaning eftersom många inom vårt nätverk är beroende av eftermarknaden. Och det är en simpel ekvation: om du inte kan tjäna lika mycket pengar på en bil så måste du ha den inom servicenätverket längre. Vi jobbar nu därför med lojalitet, så att kunderna ska stanna längre.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Océ byter namn

Ny serie livsmedelsgodkända återvunna färdigrättstråg

Dåliga matvanor kostar miljardbelopp

Schram till Norwegian

Hurtigruten testar biodiesel

Som det första rederiet i Norge testas nu biodiesel ombord på fartyget MS Polarlys - drivmedlet kan potentiellt minska koldioxidutsläppen med 95 procent enligt rederiet.

Läkemedelsbolaget skänker ebolavaccin till WHO

Nyhetsbrev

Dubbla reningsverk säkrar Jönköpings vatten

Ett reningsverk ska bli två i växande Jönköping som nu bygger ut reningskapaciteten väsentligt. Våren 2022 ska ett nytt verk stå klart.

23 dog på oktobervägarna

286 nya lägenheter i Umeå

1

Tågresenärerna: ”Punktlighet, tack!”

Tålig tunnis

Sifo: "Släpp fram bussen!"

Svenskarna vill se bättre framkomlighet för bussen enligt ny SIFO-undersökning.

Nya flaskor av 100 % återvunnen PET

Få byggarbetsplatser använder återvunnet material

8 av 10 som jobbar inom byggbranschen tycker att den egna arbetsplatsen är bra på att återvinna material. 

Viktig bit i Hisingsbrons pussel framme i Göteborg

Nu på morgonen anlände fartyget Meri till Göteborg med den 650 ton tunga balk som blir den första stålkonstruktionen som monteras på den nya bron över Göta älv.

Hemköp packar utsorterad frukt

Samverkan för stenmaterialåtervinning

Sverige är kanske bra på att panta flaskor, men när det kommer till återvinning av stenmaterial och betong hör vi till de sämsta i Europa. Framtagandet av ett gemensamt beslutsstöd för miljöriskbedömning vid återvinning av bergmaterial i anläggningsprojekt ska lyfta Sverige ur bottenträsket.

ScanStar delades ut på Emballasjedagene

Coca-Cola Sverige först med 100 % återvunnen plast

Ny maskin för digital efterbehandling

VSM Entreprenad får ny vd

Reagerade på negativ interaktion – får pris

Krönika: Är det hundens eller drakens år i innovationssystemet i år?

Det finns en myriad av utlysningar och program i det svenska innovationssystemet. Att som innovatör och entreprenör hitta rätt väg är ingen enkel match skriver SwedenBios vd Helena Strigård i sin krönika.

Nytt pris vill lyfta familjeföretag

Lösvikt framtidens trend?

Årets Eldsjäl 2019

Olofsfors prisade på hemmaplan

Mässling mycket farligare än man trott

Nytt sätt att angripa virus får miljoner

Hon blir ny kommunikationschef på WSP

Ny ordförande i Packbridge

Scania bantar

Hon är Hydroscands nya vd och koncernchef

Svevia bygger i Norrköping

Fler slangbussar i Stockholm

Han tar över vd-stolen i Xylem Sverige

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159