23948sdkhjf

De får bygga för SCA:s miljardinvestering

SCA investerar 7,5 miljarder kronor för att öka produktionen vid pappersbruket i Obbola. Peab utför de huvudsakliga byggjobben för ungefär 700 miljoner kronor.

Ökande e-handel, en växande befolkning och ambitionen att minska användningen av plast är några orsaker till att efterfrågan på pappersförpackningar växer globalt. Det påverkar inte minst SCA som producerar kraftliner – papper för transportförpackningar – vid pappersbruken Obbola i Umeå och Munksund i Piteå.

Företaget har därför valt att investera cirka 7,5 miljarder kronor under en femårsperiod för att öka produktionskapaciteten i Obbola från 450 000 ton till 725 000 ton. Den nya pappersmaskinen är tänkt att tas i drift under första kvartalet 2023.

Det här är en lönsam investering inom ett växande segment. Vi räknar med att investeringen kommer att vara lönsam redan första året i drift och bidra positivt till vår industriella avkastning, säger vd Ulf Larsson.

Den nya pappersmaskinen placeras i en ny byggnad, i linje med den nuvarande pappersmaskinen. Därmed kan fabriken vara i full produktion under byggtiden och växla över till den nya maskinen då den står klar 2023. Bedömningen är att det sedan tar cirka tre år att komma upp i ful kapacitet.

Av totalnotan på cirka 7,5 miljoner kronor hänförs ungefär en miljard kronor till miljöinvesteringar som bland annat reducerar behovet av olja med 8 000 kubikmeter per år och förbättrar vattenreningskapaciteten. Enligt företaget ska företagets egna industriprocesser vara fossilfria till 97 procent när den nya maskinen är i full produktion.

En viktig aktör i det fortsatta arbetet är Peab som fått uppdraget att bygga ut anläggningen. I uppdraget, värt ungefär 700 miljoner kronor, ingår bland annat att uppföra byggnaden till den nya pappersmaskinen, inklusive teknikrum och tillhörande kontor.

Peabs regionchef Jörgen Eriksson berättar att företagen tidigare samarbetat vid utbyggnaden av SCA:s fabrik i Östrand.

Även denna gång sker projektet i nära samarbete med vår kund, så kallad partnering. I denna typ av stora och komplexa projekt är det en av nycklarna för att lyckas, säger Jörgen Eriksson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109