23948sdkhjf

De levererar utrustning till ny plaståtervinningsanläggning

Plastkretsen har tecknat avtal med den tyska utrustningsleverantören Sutco omfattande produktion och installation av en nyckelfärdig maskinutrustning till Motalaanläggningen som ska sortera plastförpackningar.

Designen är klar, produktionen har påbörjats och till sommaren börjar montering av anläggningen. Avtalets värde uppgår till drygt 150 miljoner kronor, framgår det av ett pressmeddelande från FTI.

– Vi har valt Sutco som leverantör av en nyckelfärdig och toppmodern sorteringsteknik. Den maximerar möjligheterna för materialåtervinning. Processen är helt automatiserad och det ger både hög personsäkerhet och högsta kvalitet, säger Kristian Östlund, ordförande i Plastkretsen.

Anläggningen kommer att provköras redan under 2018 och ska ha sorteringskapacitet för plastförpackningar från alla svenska hushåll. Sorteringsanläggningen designas för att kunna hantera alla typer av plastförpackningar. I några steg finfördelas, sorteras och separeras materialet.

Investeringen är en viktig del i Plastkretsens arbete mot att öka materialåtervinningen av plastförpackningar. Plastkretsen räknar med att omkring 50 personer kommer anställas vid verksamheten och rekryteringar sker successivt under året till olika befattningar.

Sutco är en av världens största tillverkare av system för behandling och sortering av avfall. Företaget har huvudkontor i Tyskland. Plastkretsen har sedan tidigare aviserat att de hittat bra lokaler i Motala Företagspark. Fastigheten har en generös yta om drygt 14 000 kvm som kommer att rymma alla funktioner inomhus. Logistiken och transportflöden måste fungera smidigt när det handlar om så stora flöden som 120 000 ton per år. Alla miljötillstånd finns på plats sedan början av november 2017.

Produktion av komponenter till anläggningen startar under våren. Montering och installation på plats påbörjas till sommaren. Under hösten ska anläggningen vara färdigmonterad, kunna provköras och trimmas in runt årsskiftet 2018/2019.

På Recyclingdagen i Helsingborg 26 april kommer FTI:s vd Kent Carlsson att presentera den nya anläggningen närmare. En länk till konferensen hittar du här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079