23948sdkhjf

Eldriven hjullastare utmanar dieselvariant

Den eldrivna hjullastaren Volvo L25 Electric har genomgått ett fyra veckor långt test och visat sig minska kostnader och koldioxidutsläpp.

Genom att samarbeta med Eskilstuna Energi och Miljö (EEM) och Swecon, kunde maskinen användas på en sorteringsstation på Lilla Nyby under två veckor innan den fortsatte till en återvinningsstation intill ReTuna Återbruksgalleria. 

Under det fyra veckor långa testet visade den elektriska hjullastaren Volvo L25 Electric sig klara av flera uppgifter på depåerna. Maskinen användes för att hålla rent på markytor, sortera och lyfta återvunnet eller donerat gods, tack vare ett antal utbytbara redskap såsom planeringsskopa, hydraulgafflar och Holms sopvals. 

CO2-datan för L25 Electric är beräknad baserat på maskinens utsläpp under en två veckors testperiod. I jämförelse med motsvarande lastare i diesel utförande (Volvo L25 Diesel) har Volvo CE kunnat konstatera en besparing på 250 kilo CO2. Volvo L25 Electric gav även en besparing på nästan 87 procent i energikostnader vid båda stationerna.

– Testperioden utfördes under lågsäsong. Under vår/sommar så används maskinen betydligt mer, vilket översätts till minst sex ton CO2 som potentiellt skulle kunna sparas under en sexmånaders hektisk säsong i denna applikation, säger Gustav Boberg, segmentsansvarig på Volvo CE.

Hur stora beräknas underhållskostnaderna vara?

– Underhållskostnaderna är mindre på en elektrisk maskin jämfört med en maskin i diesel utförande. Livslängden är beroende av flera faktorer – nyttjande (maskin h) samt i vilken applikation maskinen används. Batterierna som används i våra eldrivna entreprenadmaskiner är utformade för att hålla maskinens hela förväntade livslängd.

Volvo L25 Electric visade sig leverera samma prestanda som sin dieselmotsvarighet – men med fördelen av lågt ljud, inga utsläpp och en bekvämare arbetsmiljö. Föraren Amanda Sihvonen berättar att hon med stor sannolikhet kommer rekommendera L25 Electric till kollegor efter testperioden.

— När jag först fick reda på att vi skulle prova eldrivna maskiner var jag verkligen skeptisk - men jag ändrade mig helt efter att jag hade kört maskinen, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.329