23948sdkhjf

Nu kan man söka pengar för innovation

Resurseffektiva processer är ett nyckelord för det strategiska innovationsprogrammet BioInnovations utlysning ”Möjliggörande teknologier och processer för biobaserade produkter”.

Framställning av konkurrenskraftiga produkter från bioråvara förutsätter utveckling av nya och befintliga processer. Höga produktionskostnader med existerande teknik hämmar idag satsningar på biobaserade alternativ. Det behövs också processer som säkrar rätt och stabil produktkvalitet trots att det finns variationer i bioråvarans sammansättning och kvalitet. Därför utlyser det strategiska forskningsprogrammet BioInnovation nu 25 miljoner kronor att dela ut till nya forskningsprojekt inom ramen för utlysningen ”Möjliggörande teknologier och processer för biobaserade produkter”.

Projekt som utlysningen finansierar kan exempelvis handla om att uppgradera bi- och restströmmar eller att möjliggöra återanvändning eller återvinning av resurser.

Projekten bör bygga på en idé som redan validerats i laboratorium eller liten pilotskala. Under projektet ska processen eller tekniken verifieras i en skala som företag ser som relevant för beslut om implementering i produktionsskala.

– Det sker mycket spännande utveckling hos företag och i forskning som testas i labbskala. Problemen med att skala upp dessa initiativ till något i större skala får inte underskattas. Det finns svårigheter som kan kräva forskning och djupare förståelse, säger Sören Östlund, professor i förpackningsteknologi vid KTH och deltagare i BioInnovations expertteam som arbetar fram programmets utlysningar.

Man ansöker hos Vinnova senast den 28 mars. Läs mer om hur man ansöker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094