23948sdkhjf

Det ser ljust ut för Nexans

Bortsett från den lågkonjunktur som står för dörren lovar framtiden gott för kabelindustrin. Sverige och resten av världen ska ju elektrifieras, vilket kommer generera gott om jobb en lång tid framöver.

Franska Nexans S.A. är världens näst största kabelproducerande företag. I Sverige representeras kabeljätten av produktionsenheten, Nexans Sweden AB i Grimsås. Enheten och dess drygt 500 medarbetare omsätter knappt tre miljarder kronor, vilket står för knappt tre procent av koncernens omsättning och antalet anställda.

Lars Josefsson, vd för Nexans Sweden AB, säger att Nexans har produktion i väldigt många länder. En fördel med detta är att antalet transporter då kan minimeras. De produkter som produceras i Grimsås är exempelvis enbart för den svenska hemmamarknaden.

Maskinparken i Grimsås utgörs av mer än 100 produktionslinjer med tillhörande extruderingslinjer för kabelmantling. Samtliga maskiner drivs sedan 2017 av fossilfri energi. Företaget arbetar även målinriktat, inom ramen för Industri 4.0, med att finna sätt att energieffektivisera sin produktionsapparat på bästa sätt.

- Grimsås ligger i elprisområde 3. Prisbilden på el må vara något lägre där än i elprisområde 4, men det är tufft även här, säger Josefsson. Jag uppskattar att utgifterna på el kommer öka med 45 till 50 miljoner kronor för Grimsåsenheten under 2023.  

Hur många ton polymer som används vid Grimsåsenheten, vill han inte svara på.

- Den stora materialbiten i våra produkter är så klart metallerna (koppar och aluminium) men visst används även en hel del polyeten och PVC, säger Lars Josefsson.

På vår fråga om biobaserade eller återvunna plastmaterial används i någon utsträckning svarar han att de tittar på och gör tester med biobaserade såväl som återvunna plastmaterial. Dock tror han inte att biobaserade material är något som Nexans kommer använda kommersiellt i sina produkter de närmaste fyra till fem åren.

- Återvunnen polyeten och annan plast ligger betydligt närmare i tiden. Troligt är att vi redan under 2023 kommer börja implementera detta, säger han.

Om framtiden säger han att det bortsett från den stundande lågkonjunkturen, ser väldigt ljust ut för Nexans såväl som för andra företag som arbetar med strömförsörjning.

- Sverige kommer att öka sin elproduktion med 100 procent inom de kommande 25 åren. Det innebär att de aktörer som ska tillverka strömförsörjningen och allt runt omkring kommer att ha gott om jobb.

- Vi har redan påbörjat en utbyggnation om 6000 kvadratmeter fabriksyta i Grimsås, vilket är ett måste för att hänga med i den utveckling som nu står för dörren, säger Lars Josefsson.

Nexans Sweden AB i korthet

  • Nexans S.A. är noterat på den franska börsen.
  • Globalt har bolaget cirka 25 000 anställda. 510 i Sverige.
  • Omsättning i Sverige 2020: 2,28 miljarder kronor.
  • Vinstmarginal i Sverige 2020: 8,6 %
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078