23948sdkhjf

Ny FTI-statistik: en femtedel felsorterat

Ny statistik från Förpackningsinsamlingen (FTI) visar att en stor andel av de förpackningar som svenska hushåll lämnar in till återvinning har källsorterats fel.

Ett vanligt misstag är att plastförpackningar sorterats som pappersförpackningar, och tvärtom. En hel del avfall som inte är förpackningar har också lämnats fel.

Förra året lämnade svenska hushåll närmare 553 000 ton förpackningar till återvinning i FTI:s insamlingssystem, vilket var ett nytt rekord. Nu visar ny statistik att en femtedel av det som källsorterades av hushållen sorterades fel. Det framgår av ett pressmeddelande.

En vanlig anledning till felsortering är att konsumenten är osäker på förpackningsmaterialet och helt enkelt felbedömer hur det ska sorteras. I den situationen kan man ta hjälp av vår sorteringsguide på fti.se, säger Helena Nylén, vd på Förpackningsinsamlingen, FTI.

Bland förpackningar som sorteras fel märks chipspåsar, godispåsar, äggförpackningar, mejeriförpackningar och bärkassar.

Svenskarna är bra på att källsortera, men vi kan bli ännu bättre. En vanlig miss är att många lämnar avfall som inte är förpackningar i vårt insamlingssystem. När man källsorterar behöver man börja med att ställa sig frågan ”Är det här en förpackning?”. En förpackning är något som har omslutit eller skyddat en vara. Det är bara förpackningar som ska lämnas till återvinningsstationer, miljörum eller i flerfackskärlsäger Helena Nylén vidare.

Det är vanligt att produkter som batterier, elektronik, plastleksaker och hushållsföremål hamnar i förpackningsinsamlingen. Då har konsumenten troligtvis utgått från materialet på avfallet i stället för att sortera avfallet efter om det är en förpackning eller en produkt.

- Det här är tyvärr vanliga förekommande sorteringsfel vilket är synd. För på samma sätt som varje rättsorterad förpackning gör skillnad leder felsorterat avfall till onödig, energikrävande hantering och transporter som hade kunnat undvikas. Därför vill vi uppmärksamma alla konsumenter på att det bara är förpackningar som ska lämnas till förpackningsinsamlingen, säger Helena Nylén.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Kraften som inget material rår på ska bemästras
Vi har fångat åsikter om Kaunis Irons dom
Nynas erhåller två ISCC+-certifikat
Exklusiv intervju - Vd:n för skogsindustrierna vet hur branschen mår
Möte kring internationellt plastavtal inlett
El ur trä – forskarnas väg i kristider
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.297