23948sdkhjf

Först med att printa hela kajaker

I början av 2021 gjorde Plastforum en intervju med Pelle Stafshede, vd för Melker of Sweden. Han berättade då om projektet om att skriva ut kajaker. Då var målgången nära. Idag är de i hamn. 

-Vår förhoppning är att kunna producera och serietillverka kajaker med den här tekniken redan inför säsongen 2023, säger Pelle Stafshede, till Plastforum. 

Rise, Biofiber Tech och Melker of Sweden är först i världen med att additivt ha tillverkat en fullstor kajak i ett stycke. Projektet är finansierat av Bioinnovation. Kajaken är tillverkad av återvunnen plast som förstärkts med träfiber från svensk skog.  

Additiv tillverkning i industriell skala är ett relativt outforskat område gällande riktigt stora komponenter. Forskningsinstitutet Rise visar dock i samarbete med kajaktillverkaren Melker of Sweden och träfiberproducenten Biofiber Tech att tekniken kan bli en hållbar ersättare till konventionella produktionsmetoder.

Läs Plastforums intervju med Pelle Stafshede, Melker of Sweden.

I projektet inom Bioinnovation har aktörerna tagit fram en kajak av träfiberförstärkt återvunnen plast som skrivits ut i ett stycke. Materialet i kombination med tekniken öppnar för en biobaserad och cirkulär båtproduktion, skriver Rise i ett pressmeddelande. 

När Plastforum gjorde en intervju med Pelle Stafshede våren 2021 sa han att det tog sex till åtta timmar att printa en kajak. 

-Tiden för utskrift är ungefär detsamma just nu, men den kommer att dramatiskt kunna ändras när vi har egen utrustning som är intrimmad för att bara skriva ut våra produkter, säger Stafshede. 

I ett pressmeddelande säger han att 3D-printing i ett stycke innebär en snabb, flexibel och kostnadseffektiv tillverkning. Tekniken öppnar för mer designfrihet och en kundanpassad produktion. Han ser den därför som en självklar del i en biobaserad och cirkulär tillverkning av vattensportprodukter. 

Stafshede tycker även att mixen av material som idag används är intressant. Det är en ny slags träfiber från Biofiber Tech. Den gör att man kan använda biobaserad råvara och upcykla återvunnen plast som sällan används i produkter med hög kravbild.  

-Vi har även gjort tester med upcyclat fisknät blandat med träfiber och det är detta material vi hoppas kunna använda för slutprodukterna, säger Pelle Stafshede till Plastforum. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125