23948sdkhjf

Jordkällare i modernt snitt

Den nederländska designern Floris Schoonderbeek har formgivit en tidsenlig jordkällare med lagringsutrymme på 3 000 liter och ståplats för två.

Kylskåpskonceptet, vilket han valt att kalla Groundfridge, är tillverkat i laminerad polyester med ett isolerande skum på åtta till tio centimeter. Konstruktionen väger endast 300 kilo.

Formen utgörs av en sfär med takhöjd på 210 centimeter. Från denna går ett smalt rör till ytan i 45 grader. Sfärens höjd är så generöst tilltagen att man faktiskt kan gå rakryggad upp och ner för trappan med en låda i händerna.

Tillverkaren uppger att temperaturen i jordkällaren varierar från 4 till som mest 15 grader Celsius. Sfärens hyllor av plywood erbjuder ett lagringsutrymme på 3 000 liter.

Tanken är att kylskåpskonstruktionen ska ligga under jord i en 2,5 x 2,5 meter stor grop så att den djupaste punkten befinner sig 2,2 meter från markytan. Ovanpå det ska det byggas en 1,5 meter hög kulle med en diameter på fem meter, som ska ge ett cirka en meter tjockt skyddande jordlager runtom.

Priset på jordkällaren, inklusive hyllor, ventilation och ljus är cirka 14 000 euro (drygt 160 000 kronor).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078