23948sdkhjf

Sveriges första anläggning för kemisk plaståtervinning

Borealis bygger Sveriges första anläggning för kemisk återvinning i Stenungsund för den plast som är för komplex för att sortera och återvinna mekaniskt.

Samtidigt inleds ett samarbete med Svensk Plaståtervinning gällande den plast som ska återvinnas mekaniskt.

- Med samarbetet kommer mer plast att återvinnas cirkulärt, där materialets ursprungliga värde och kvalitet bevaras. Samarbetet har stor potential när det gäller minskade CO2-utsläpp, skriver Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande. 

— Världen, och Sverige, behöver öka tempot mot en cirkulär ekonomi. För plastavfall är nyckeln cirkulär återvinning. Det skapas främst genom effektiv sortering där mekanisk återvinning tillämpas i första hand, och kompletteras med kemisk, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.  

Den plast som Borealis ska återvinna kemiskt kommer att ha samma höga kvalitet som den som är producerad av fossil råvara. Det gör att den återvunna plastråvaran kan användas på nytt, till bland annat hälso- och sjukvårdsprodukter och livsmedel, som har stränga kvalitets- och säkerhetsbestämmelser som inte alltid kan uppfyllas av mekaniskt återvunnet material.  

—  Tillgång till plastavfall är en viktig förutsättning för den anläggning för kemisk återvinning som vi planerar för i Stenungsund. Plastavfallet blir till pyrolysolja som sedan används som råvara i våra fabriker för att tillverka ny plast, som gradvis ersätter fossil råvara. Ett viktigt steg för oss mot ökad cirkularitet av våra produkter. Vi samarbetar också med andra partners för att säkerställa tillräckligt med plastavfall, säger Marcus Kierkegaard, verksamhetschef, på Borealis krackeranläggning. 

Den nya anläggningen ska byggas i Stenungsund och beräknas vara i drift 2025. Tills dess pågår ett nära samarbete mellan Svensk Plaståtervinning och Borealis, med målet att skapa Sveriges första kemiska återvinning av förbrukade plastförpackningar från hushåll. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
REPORTAGE: "Det är ju det här som är livet”
Ingen ordernedgång för arbeten under vatten: "Infrastruktur inte lika känsliga för osäkra lägen"
Vinnarnas råd: spreta mer och våga ta hjälp
Återstart av Ringhals 4 skjuts upp igen
LKAB har hittat jättefyndighet av sällsynta jordartsmetaller
Ett steg på vägen för elstöd till företag
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.094