Vi har lyssnat på två föredrag som med olika nya tekniker vill hjälpa till att ta bort bakterier. Det kan ju vara intressant för till exempel livsmedelsindustrin där hygienen är viktig men även för företag där det finns risk att legionella tillväxer i kylvatten och liknande.
Först ut är André Carlsson, Watersprint. De har tagit fram en ny typ av UV-lampa baserad på LED-belysning som enligt bolaget innebär längre livslängd än traditionella UV-lampor. Lamporna används för att desinficera vatten från bakterier och liknande. Bolaget har satsat mycket på att utveckla reaktorn alltså den del som omger ljuskällan och där själva desinfektionen av vattnet sker när det passerar, det är även i denna del som bolaget har tagit patent på nya tekniker.
– En LED-lampa når full effekt direkt, i kombination med att ljuskällan inte förslits vid start och stopp är den väldigt lämplig för intermittent drift, säger André Carlsson.
De nya lamporna är mer kompakta än tidigare uv-lampor vilket innebär nya användningsområden som att de kan placeras ut på många ställen i ett vattensystem och inte bara rena vid en punkt.
Bolagets teknik har först tagits fram för små ändamål som till exempel duschar men bolaget arbetar nu med teknik som ska kunna användas i större sammanhang.
– I år kommer vi lansera en produkt som är nästa steg. Under året kommer vi även påbörja arbetet med de storskaliga produkterna, men där har vi ett par års utvecklingsarbete kvar.
Och det är de storskaliga produkterna som även kan vara intressant för industrin. Förutom att rena industrins vatten kan det även handla om att rena annat avloppsvatten som sedan skulle kunna användas inom industrins processer.
– Nästan allt typ av återanvändning av vatten är beroende av desinfektion.
Bolaget ser ljust på framtiden då priset på det chip som ingår i lamporna troligen kommer att sjunka framöver. De hoppas att den nya produkten ska kunna ersätta till exempel kloranvändning.
Ett annat företag som vill uppnå samma syfte men utvecklat en helt annan teknik är Anolytech.
– Vår teknik producerar hypoklorsyra på plats i en anläggning hos kunden. Hypoklorsyra är naturligt för det skapas hos varmblodiga djur i magen för att döda bakterier och virus, säger Cristian Sterning, Anolytech.
Idag har de i huvudsak fokus på utrustning till lantbruk, av cirka 500 levererade anläggningar finns 420 hos lantbruk, men även till livsmedelsindustrin. De siktar även på att tekniken ska kunna användas bredare inom industrin till exempel för att ta död på legionella eller se till att inkommande vatten är bakteriefritt för att minimera störningar i processerna.
Inom livsmedelsindustrin förekommer det att man börjar med en rengjord anläggning som kör under dagen för att sedan rengöras på kvällen. Anolytech satsar istället på att tillföra små mängder desinfektion kontinuerligt under dagen.
– Det är mycket lättare döda 10 bakterier som kommer in i systemet i början på dagen än att försöka avdöda 10 miljoner i slutet av dagen.
Bolaget hjälper även avloppsreningsverk som idag använder mycket rent dricksvatten för att hantera sina interna processer och med ny teknik istället kan återanvända vatten.
– I dagsläget desinficerar vår utrustning 2,5 miljarder liter vatten per år. Det låter mycket men det motsvarar en dags spolning i toaletterna i Sverige.