23948sdkhjf

Rysslands anfall på Ukraina - Oljepriset stiger kraftigt

I natt gick Ryssland till militär attack mot Ukraina. Detta har inneburit att börserna i Asien rasat och priset på till exempel olja ökat kraftigt på några timmar.

Hur konflikten kommer påverka energimarknaderna på lång sikt är oklart. 
– Det är väldigt oklart hur de kommer att påverkas, med tanke på infrastrukturen från Ryssland in i Europa. Det är där den riktigt otäcka utvecklingen på marknaden kan ske, som vi bedömer det, säger Carl Hammer analyschef SEB till TT. 

Tyskland stoppade tidigare i veckan den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2 vilket innebar att gaspriserna steg. Dock var ledningen inte i drift så det påverkar inte tillgången. 

Vad innebär nu för gaspriserna att Ryssland anfallit Ukraina? 
– Det går ju gasledningar från Ryssland till Europa genom Ukraina. Men redan nu går det bara en mycket liten leverans denna väg, så det borde inte få så stort inflytande på det nuvarande priset, säger prisanalytiker Kristian Rune Poulsen, energiselskabernes interesseselskab, Dansk Energi till vår danska systertidning Jern-Maskinindustrien. 

Även metallpriserna kan påverkas. Ryssland är världens näst största aluminiumproducent och är också delägare i det stora svenska aluminiumsmältverket, Kubal i Sundsvall. Redan nu har priset för aluminium stigit med 17 procent sedan årsskiftet och nattens attack kan påverka priset ytterligare. 

En metall som förväntas stiga är guldet då många köper guld i orostider.  

Artikeln kan komma att uppdateras. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078