23948sdkhjf

Hjärtrytm ska mätas på distans

I en studie ska patienter använda en ny teknik för att själva mäta sin hjärtrytm. Studien syftar till att öka kunskapen om förmaksflimmer hos personer med diabetes.

Företaget Coala Life har utvecklat en portabel EKG-monitor som kopplas till Microsofts molntjänstplattform Azure. Med hjälp av utrustningen ska patienter kunna mäta den egna hjärtrytmen hemifrån och vårdpersonal ska kunna ta del av resultaten på distans.

Nu har Coala och Region Gävleborg, enligt ett pressmeddelande, avslutat en rekryteringsrunda till en klinisk observationsstudie där tekniken ska användas. 600 personer över 65 år ska delta. Syftet är att öka kunskapen om förmaksflimmer hos personer med diabetes.

– Förutom att vi med detta projekt vill visa på hur man effektivt kan genomföra kliniska studier så är vår lösning även högst relevant ur ett smittsäkerhetsperspektiv. Risken för smitta minimeras i och med att de deltar i hemmets trygga vrå, säger Dan Pitulia, vd för Coala Life, i pressmeddelandet.

– Den kanske största vinsten med att utnyttja digitaliseringens möjligheter inom hälso- och sjukvården är att man kan effektivisera sjukvårdssystemet och avlasta vårdpersonalen med hjälp av lösningar som automatiserar vissa processer, säger Mathias Ekman, Director Digital Health Platforms & Partner Ecosystems på Microsoft EMEA Health & Life Science.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063