23948sdkhjf

UPPDATERAD: Nu ska Ringhals startas igen - vi kollar läget

Elproduktionen vid Ringhals 3 ligger nere sedan 21:30 tiden på torsdagskvällen efter ett automatiskt produktionsstopp. Återstarten av elproduktionen var planerat till sen kväll idag måndag 10 januari men har nu skjutits upp ytterligare. Vi har talat med Vattenfall om stoppet.

I slutet av december inträffade ett snabbstopp vid Ringhals och produktionen var sedan inte uppe i full effekt förrän den 4 januari, men den 6 januari inträffade ytterligare ett snabbstopp. Tanken var att det skulle vara åtgärdat i lördags men då arbetet var mer komplicerat ändrade man planen. Först till måndag den 10 men nu har starttid skjutits upp ytterligare ett dygn till sen kväll tisdag den 11 januari. 

Efter intensivt arbete under helgen har vår expertgrupp ringat in felorsaken till att elproduktionen snabbstoppades i torsdag kväll. En avvikelse i styrsystemets elektronik har identifierats och åtgärdats. Dock kvarstår en del arbete med bland annat tester för att få lösningen bekräftad. Så snart vi fått de svar som krävs påbörjar vi återstarten av Ringhals 3,  säger Anna Collin presschef till oss tidigt på måndagsmorgonen. 

Två snabbstopp inom loppet av någon vecka, vi frågar hur vanligt snabbstopp egentligen är. 

– Snabbstopp är -  trots de som inträffat den senaste veckan - ovanliga. Senast det hände var 2013. Att det inträffar betyder inte att säkerheten är hotad: det är en inbyggd automatisk åtgärd med hög känslighet som stannar reaktorn vid signal om en avvikelse i styrsystemen, förklarar Anna Collin.

Vad tänker då Ringhals ledning om det inträffade. 

–  Elproduktionen från Ringhals är efterfrågad och behövd, särskilt vid den här tiden på året. Vi gör vad som krävs för att förstå orsaken till den avvikelse som utlöste snabbstoppet för att det inte ska inträffa igen, säger Ringhals vd Björn Linde i ett pressmeddelande. 

Ringhals 4 producera el vid full effekt, och har inte berörts av det inträffade på Ringhals 3.

Tidigare förra året hade Ringhals 3 också problem då med ett bränsleelement som lossnade, se vår tidigare artikel. https://www.processnet.se/article/view/796501/ringhals_far_sta_still_langre_an_planerat

På grund av driftstoppet har Svenska Kraftnät begärt att det oljeeldade reservaggregatet i Karlshamn ska vara redo köra igång med två timmars varsel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094