23948sdkhjf

BillerudKorsnäs köper bolag för 7,5 miljarder

BillerudKorsnäs har överenskommit om att förvärva Verso, en tillverkare av bestruket papper i Nordamerika, för en kontant köpeskilling om cirka 825 miljoner USD, ca 7,5 miljarder svenska kronor. 

Verso har en redovisad nettoomsättning om 1 264 miljoner USD och ett justerat EBITDA-resultat om 158 miljoner USD under tolvmånadersperioden som avslutades den 30 september 2021.

– Kombinationen av BillerudKorsnäs expertis inom högkvalitativa förpackningsmaterial av nyfiber och Versos attraktiva tillgångar skapar en utmärkt plattform för långsiktig lönsam tillväxt. Med Verso får vi en kostnadseffektiv produktion av bestruket nyfibermaterial i amerikanska Mellanvästern, säger Christoph Michalski, vd och koncernchef för BillerudKorsnäs i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:
– Vi planerar även att stegvis transformera delar av verksamheten till kartongtillverkning samtidigt som vi ska fortsätta betjäna kunderna i USA. Våra investeringar kommer skapa nya arbetstillfällen i USA på en växande marknad och påskynda övergången från plastbaserade till förnybara förpackningsmaterial, 

Planen är att konvertera Versos största anläggning, bruket i Escanaba, till en helt integrerad anläggning för kartongtillverkning. En maskin uppskattas konverteras till 2025, och en andra maskin till 2029, med en total kapacitet på cirka 1 100 kton. BillerudKorsnäs uppskattar att investeringen för ombyggnadsprojektet kommer att vara upp till 9 miljarder svenska kronor, varav cirka två tredjedelar ska investeras fram till 2025 och resterande del fram till 2029. 

Förutom fortsatt pappersproduktion i Escanaba under konverteringen, planerar BillerudKorsnäs att fortsätta driva bruket i Quinnesec. Det har en årlig kapacitet om cirka 400 000 ton papper och 200 000 ton avsalumassa, inom grafiskt finpapper, i synnerhet träfritt bestruket papper och specialpapper. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094