23948sdkhjf

Domstolsverket pekas ut för otillåten direktupphandling

I december 2019 ingick Domstolsverket ett samarbetsprojekt med ett fastighetsbolag som åtog sig att projektleda projekteringen och uppförandet av en ny domstolsbyggnad i Jönköping enligt Domstolsverkets anvisningar, för att sedan hyra ut byggnaden till Domstolsverket under en längre tid. Inom ramen för projektet upphandlade Domstolsverket även en byggentreprenad för att sedan överlåta det upphandlade entreprenadavtalet till fastighetsbolaget.

Konkurrensverkets uppfattning är att samarbetet skulle ha annonserats enligt upphandlingsreglerna. Domstolsverkets val av projektpartner och framtida hyresvärd har, enligt Konkurrensverket, inte upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling och utgör därför en otillåten direktupphandling.

– När den upphandlande myndigheten inte konkurrensutsätter valet av samarbetspartner får inte andra leverantörer möjlighet att konkurrera om upphandlingen genom att till exempel erbjuda bättre villkor eller lägre hyra, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

I ett tillsynsbeslut riktar nu Konkurrensverket kritik mot Domstolsverkets agerande med hänvisning till att myndigheten i strid med lagen om offentlig upphandling ingick samarbete med fastighetsbolaget utan föregående annonsering.

Konkurrensverket konstaterar också att dessa affärsupplägg, där endast en viss del av ett större projekt upphandlas, är vanligt förekommande bland upphandlande myndigheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109