23948sdkhjf

Ny kemikaj börjar byggas i Gävle

Den så kallade kemikajen i Gävle byggdes på 1930-talet och har sedan dess renoverats vid åtskilliga tillfällen. Fler renoveringar bedöms inte vara möjliga och därför har nu Peab fått uppgiften att anlägga en ny kaj, anpassad till dagens behov, i ett uppdrag värt närmare 90 miljoner kronor.

Energihamnen i Gävle är en av Sveriges största i sitt slag och hanterar flytande bulk, som svavelsyra, kaustiksoda och drivmedel av vitt skilda slag. Exempelvis förser hamnen Arlandas flygplats med flygbränsle genom tågpendel.

Kajen som byggdes under 1930-talet bedöms nu ha nått sin slutliga livslängd och därför inleds i början av nästa år arbetet med en ny kaj för flytande bulk strax söder om det befintliga kajläget med tillhörande anslutningsvägar.

Dels ska den nya kajen kunna ta emot större och något mer djupgående fartyg än tidigare, men väl så viktigt är en uppgradering av brandskyddet och lastarmar för att öka säkerheten. Bland annat planeras för en ny brandpumpbyggnad för övervakning, nya rörledningar och ny länspumpstation. Jämfört med den gamla kajen uppgraderas även brandbekämpningssystemet med hjälp av moderna kyl- och skumkanoner.

Under nästa år är tanken att genomföra nödvändiga pålningsarbeten följda av betongarbeten och anläggning av bland annat kajdäck och rörarbeten. I entreprenaden ingår även rivning av befintlig kaj, byggnader och fundament. Enligt planerna ska muddring och rivning kunna ske under 2023.

Allt arbete kommer att bedrivas under pågående verksamhet, då nuvarande kemikaj måste vara i full drift och funktion under hela entreprenaden som är tänkt att avslutas i oktober 2023.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
REPORTAGE: Hon valde att starta eget företag istället för att ta anställning
Kulturhistorisk väg förstärks
Eldriven hjullastare utmanar dieselvariant
REPORTAGE: Nattens drottning kör grävlastare
Exklusiv intervju: Med egen taktik vill Holmens vd vinna matchen
REPORTAGE: Glada amatörer bakom spakarna!
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125