23948sdkhjf

Peab vässar dansk asfaltverksamhet

Peab Asfalt i Danmark köper ett asfaltverk av Super Asfalt. Med nyförvärvet kan alla Peabs asfaltverk i Danmark använda återvunnet material i och med att den befintliga produktionen vid Kastrup flyttas till Prøvestenen i Köpenhamn.

I åtta månader har Peab Asfalt försökt hitta en liknande eller bättre ersättare till produktionsanläggningen i Tømmerup nära Kastrup. 1 december uppnåddes det efterlängtade målet genom förvärvet av Super Asfalts fabrik på Prøvestenen i Köpenhamn.

– Vi har varit nöjda med vår fabrik i Tømmerup, där vi har tillverkat asfalt sedan 1929, men eftersom vi också vet att marken har lagts ut till försäljning och vi riskerar att bli uppsagda var det dags att hitta rätt ersättare. I och med övertagandet av asfaltverket på Prøvestenen kan vi hålla produktionskapaciteten uppe, säger Claus Terkildsen, vd för Peab Asfalt i Danmark.

Asfaltverket på Prøvestenen är bara fem år gammalt och klarar att tillverka asfalt med återvunna material, vilket gör att samtliga Peab Asfalts fabriker i Danmark nu kan ingå i arbetet för den gröna omställningen.

På Peab arbetar vi aktivt med energieffektivisering, sänkt produktionstemperatur, fossilfria transporter och utläggning och inte minst ökad återvinning, vilket sparar både koldioxidutsläpp och naturresurser. Kastrup var den sista av våra verk som inte kunde producera med återvunnet material, säger Claus Terkildsen.

Karsten Rasmussen, vd för Super Asfalt, är nöjd med köparens gröna profil.

Super Asfalt är grundat utifrån en önskan om att producera grönare asfalt med återvunnet material. Så det är väldigt viktigt för mig att arbetet går vidare till en producent som kan fortsätta det tänkesättet, säger Karsten Rasmussen.

Placeringen av fabriken har också logistiska fördelar. Dels är det kortare avstånd till de råvaror som behövs, dels är Prøvestenen redan ett nav för råvarutransporter mellan Norge, Sverige och Danmark.

Bedömningen är också att närheten till Köpenhamn ska leda till en kraftig minskning av koldioxidutsläppen från transporter till och från asfaltverket. Förhoppningen är att dessa faktorer kan ge företaget en fördel i framtida upphandlingar med tydliga klimatmål, samt attrahera nya miljömedvetna kunder från huvudstadsområdet.

– Köpenhamn är förstås en stor och mycket attraktiv marknad, som vi nu har ännu större potential att vinna upphandlingar i. Samtidigt är byggandet av de många nya bostadsområdena på Lynetteholmen väldigt intressant för oss, säger Claus Terkildsen som räknar med en årlig produktion på mellan 70 000 och 100 000 ton.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Kraften som inget material rår på ska bemästras
Vi har fångat åsikter om Kaunis Irons dom
Nynas erhåller två ISCC+-certifikat
Exklusiv intervju - Vd:n för skogsindustrierna vet hur branschen mår
Möte kring internationellt plastavtal inlett
El ur trä – forskarnas väg i kristider
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.127