23948sdkhjf

Nytt år med goda jobbmöjligheter

Arbetsgivare inom bland annat bygg- och transportsektorerna ser mycket optimistiskt på det kommande året. Prognoserna indikerar en snabb återhämtning efter pandemin, enligt Manpower Groups arbetsmarknadsbarometer.

Arbetsgivarnas prognoser indikerar en snabb återhämtning efter pandemin. I Sverige som helhet inleds det nya året med en kraftigt ökande sysselsättning. För att den svenska rekordprognosen ska infrias är det viktigt att skapa goda förutsättningar för företag att hitta rätt kompetens, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group Sverige.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på +34 procent, vilket innebär att svenska arbetsgivare förutspår en snabb återhämtning efter pandemitappet, genom en rekordhög takt i jobbtillväxten under det första kvartalet 2022.

För byggbranschen rör det sig om cirka 35 procent, för transport 44 procent och mest optimistiska är parti- och detaljhandeln med en sysselsättningstrend på 47 procent.

Optimismen återspeglas i hela landet, med en sysselsättningstrend på över +30 procent i samtliga regioner. Starkast siffror rapporterar arbetsgivarna i mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), med en jobbprognos på +42 procent.

De genomgående positiva framtidsutsikterna skapar goda förutsättningar för en stärkt arbetsmarknad. Om arbetsgivare i alla branscher och regioner ska kunna rekrytera i den takt de vill är det nu viktigt att snabbt anpassa sig till arbetsmarknaden efter pandemin, där människor i allt högre grad eftersträvar frihet och flexibilitet framför hög lön och karriärmöjligheter, säger Mikael Jansson.

Eftersom mätningen genomfördes 1-29 oktober, under pågående pandemi, är det svårt att använda siffrorna för en långsiktig analys av arbetsmarknaden. De kan dock ses som en ögonblicksbild av de svarande företagens nyanställningsintentioner för mätningsperioden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
REPORTAGE: Hon valde att starta eget företag istället för att ta anställning
Kulturhistorisk väg förstärks
Eldriven hjullastare utmanar dieselvariant
REPORTAGE: Nattens drottning kör grävlastare
Exklusiv intervju: Med egen taktik vill Holmens vd vinna matchen
REPORTAGE: Glada amatörer bakom spakarna!
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.109