23948sdkhjf

Säkerhetsutbildning på bygget tar fart i vaccineringens spår

6 000 elever, studenter och lärare ska, enligt nuvarande målsättning, utbildas på Byggbranschens Säkerhetspark under en treårsperiod med hjälp av ett samarbete med Afa Försäkring.

Byggbranschens Säkerhetspark, nära Arlanda flygplats, etablerades 2019. På en anläggning på 15 000 kvadratmeter utbildas människor som arbetar i byggprocessen i säkerhet.

Läs mer här.

Verksamheten hann knappt komma igång innan pandemin slog till med full kraft och praktiskt taget omöjliggjorde fysiska besök. Nu börjar dock utbildningarna och studiebesöken komma igång igen, bland annat i form av ett samverkansprojekt tillsammans med Afa Försäkring som startades för ungefär ett år sedan med målet att förebygga och minska arbetsskador.

Under hösten har verksamheten tagit ny fart och vi har börjat kunna ta emot allt fler för utbildning och studiebesök. Den senaste tiden har det varit fullbokat. Genom vårt samarbete med Afa Försäkring kan numera även utbildningar inom bygg och anläggning komma hit, säger Berndt Jonsson, nationell samordnare av arbetsmiljöfrågor vid Byggföretagen och ledamot i Byggbranschens Säkerhetsparks styrelse.

– Under handledning vid fysiskt uppbyggda stationer och scenarion som är vanliga i branschen, får de som utbildas reflektera kring beteenden och attityder som kan påverka säkerheten på arbetsplatsen, säger Berndt Jonsson.

Susanna Stymne Airey, chef för Afa Försäkrings enhet Förebygga, säger att det finansiella stöd som företaget står för, möjliggör att verksamheten kan utveckla ett utbildningskoncept och erbjuda skolor och utbildningar inom bygg och anläggning möjlighet att besöka parken gratis för utbildning och studiebesök.

– Målet är att under tre år få 6 000 elever, studenter och lärare att komma dit, säger Susanna Stymne Airey.

– Byggbranschen är bland de mest skadedrabbade, både vad gäller arbetsolyckor och arbetssjukdomar. Detta är tydligt när vi analyserar statistiken i Afa Försäkrings skadedatabas. Genom samarbetet med Byggbranschens Säkerhetspark vill vi skapa tryggare och säkrare arbetsplatser för elever och studenter inom bygg och anläggning inför sin praktik och kommande arbetsliv, säger hon.

Stationerna och den pedagogiska metoden är väldigt imponerande. Exempel på några stationer jag fick uppleva under besöket, var hur buller och arbete vid höjd påverkar arbetsmiljön, säger Susanna Stymne Airey, som nyligen själv besökte anläggningen.

Läs mer om arbetet med att minska antalet arbetsolyckor och arbetssjukdomar i byggindustrin här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
REPORTAGE: Hon valde att starta eget företag istället för att ta anställning
Kulturhistorisk väg förstärks
Eldriven hjullastare utmanar dieselvariant
REPORTAGE: Nattens drottning kör grävlastare
Exklusiv intervju: Med egen taktik vill Holmens vd vinna matchen
REPORTAGE: Glada amatörer bakom spakarna!
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.11