23948sdkhjf

"Vi har skapat byggbranschens egen säkerhetssimulator"

Sveriges första Safety Training Park är invigd och förhoppningen är att anläggningen ska bidra till en säkrare bransch.


Se i klippet ovan vad branschhöjdarna har att säga om Sveriges första säkerhetspark.

Märsta. Det första symboliska spadtaget togs den 26 mars och den 7 oktober invigdes Sveriges första säkerhetspark  – en så kallad Safety Training park strax utanför Arlanda.

– Det är är en park där man ska få träna och reflektera, och göra misstag – det är bättre att göra dem här än i verkliga livet, sade Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier (BI), vid invigningen.

I parken ska hela byggbranschen kunna öva på farliga moment, för att minska riskerna och förbättra arbetsmiljön.

Den väl tilltagna parken är uppdelad i olika delar – här ska man kunna öva på att hantera tunga fordon, säkra schakter, arbete på väg, asbest, verktyg  med mera.

Bakom initiativet står Sveriges Byggindustrier, som fick inspiration från Finland – där det finns tre säkerhetsparker.

Parken ska dock vara öppen för fler än BI:s medlemmar, fastslog Catharina Elmsäter-Svärd

– Det här är hela byggbranschens säkerhetspark.

Catharina Elmsäter-Svärd.

Flera av organisationens medlemsföretag fanns på plats under invigningen.

–Jag ser säkerhetsparken som en arena för kompetensutveckling – kompetensutveckling som kan rädda liv, sade Henrik Landelius, affärsområdeschef på NCC Building Sverige

Han ser säkerhetsparken som ett konkret sätt att arbeta för en säkrare bransch.

– Här kan vi synliggöra riskerna och träna handfast på plats – Jag tror det här kommer att bli en samlingsplats för branschen, det man tränar på blir man bättre på.

Han uppmanade branschen att se till att använda parken.

– Utnyttja varandras erfarenheter – här konkurrerar vi inte.

Övningsparken möjliggör riktigt hemska scenarier.

Peabs vd Jesper Göransson lyfte fram vikten av ett förebyggande säkerhetsarbete, han betonade också det individuella ansvaret för arbetsmiljön.

– Det är lätt att tro att huvudkontoret kan styra allt men det handlar i grund och botten om individens eget ansvar.

Ledningen har dock ett stort ansvar för att systematisera och förebygga, här kan säkerhetsparken spela en viktig roll, uppgav han.

– Det är ett jättebra initiativ, en kraftsamling i branschen och ett sätt att jobba preventivt.

Jesper Göransson.

Lars Jonsson, vice vd på Skanska med stort ansvar för koncernenens säkerhetsarbete konstaterade att parken förhoppningsvis kan ge branschen en känsla av vad det faktiskt handlar om när olyckan är framme.

– Vi borde prata mer om hur vi SKA göra saker, inte om hur vi INTE ska göra saker.
Erlandsson Bygg har varit starkt engagerade i bygget av parken.

– Det var ett enkelt beslut för oss, förklarade Magnus Zetterlund, affärsområdeschef och vice vd på Erlandsson Bygg Stockholm.

Magnus Zetterlund.

Erlandsson Bygg har tidigare erfarenhet av att ”leka olycka” – företaget har genomfört egna simulationer på sina arbetsplatser i samarbete med bland annat räddningstjänsten, Arbetsmiljöverket, Byggnads och polisen.

Magnus Zetterlund betonade därför vikten av att kunna öva på olika moment innan det blir skarpt läge och jämförde den nya säkerhetsparken med den omfattande utbildning en pilot måste genomgå – ingen sätter sig bakom spakarna utan att ha genomgått ett stort antal timmar i en flygsimulator.

– Vi har skapat byggbranschens egen säkerhetssimulator – om vi använder den på rätt sätt kan det leda oss ett stort steg närmare nollvisionen.

Catharina Elmsäter-Svärd, Björne Karlsson och Jesper Göransson.

Säkerhetsparken ska drivas som en ekonomisk förening där företag kan bli medlemmar.

I föreningens ledningsgrupp fsitter Peab, NCC, Skanska, Veidekke, JM, Bonava, Svevia, Erlandsson Bygg, Byggmästar'n i Skåne, Ramudden samt organisationen Håll Nollan.

I parken, som byggts på ett 1 500 kvadratmeter stort område, finns initialt sju träningsstationer för 15 olika riskmoment. Tanken är att stationerna ska kunna anpassas, byggas om och på andra sätt utvecklas efter de behov som finns.

I dagsläget handlar det mycket om att träna på arbete i schakt, på hög höjd och arbete på väg. Även områden som damm, vibrationer, ergonomi och handhållna maskiner prioriteras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.105