23948sdkhjf

Ystad växlar upp för turkisk höghastighetsjärnväg

När Turkiet ska bygga en ny järnväg för höghastighetståg kommer nyckelkomponenter till ett värde som överstiger 40 miljoner euro att produceras i Ystad för att därefter transporteras på tåg genom nio länder till sin slutdestination.

Turkiet, med sina drygt 80 miljoner invånare, satsar just nu hårt på en utbyggnad av järnvägsnätet. Ett av projekten byggs av det turkiska bolaget Kalyon Construction och ska ge städerna Bandirma, Bursa och Osmaneli i de nordöstra delarna av landet en dubbelspårig förbindelse som tillåter hastigheter på upp till 250 kilometer i timmen.

Bland leverantörerna finns franska Vossloh som tar hjälp av sin fabrik i Ystad för leverans av 147 spårväxlar med olika geometrier, reservdelar och en del andra spårmaterial i en order värd drygt 40 miljoner euro. Kontraktet har också medfört stora investeringar i den svenska fabriken.

Nu klarar vi serietillverkning också av höghastighetsväxlar och är väl förberedda för framtidens järnväg, säger Bertrand Gryspeert, vd för Vossloh Nordic Switch Systems.

Såväl företaget som den svenska fabriken har tidigare erfarenhet av leveranser till Turkiet. För Ystadsfabrikens del har det tidigare handlat om delar till spårväg och tunnelbana medan moderbolaget levererat komponenter till höghastighetsbanan mellan Istanbul och Eskisehir.

Leveranserna inleds under den andra halvan av år 2022 och beräknas pågå under flera år. Avsikten är att transporterna ska ske via järnväg hela vägen från Ystad till Turkiet.

När vi får bestämma fritt använder vi i första hand järnvägen som transportmetod, även om det handlar om leveranser genom nio länder med nio olika språk och nio olika regelverk. Allt är möjligt om man bara vill. Dessutom är järnvägstransport det i särklass bästa alternativet ur ett klimatperspektiv, säger Bertrand Gryspeert.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078