23948sdkhjf

Nu ska vattentillgången i Skåne säkras

Sydvatten investerar 190 miljoner kronor i en nio kilometer lång dricksvattenledning mellan Vombverket och Björnstorp i Lunds kommun för att möta framtida befolkningstillväxt och vattenbehov för sydvästra Skåne.

Den nya ledningen bidrar till en långsiktigt hållbar dricksvattenförsörjning för cirka 400 000 invånare. Dricksvattnet som produceras vid Vombverket distribueras till sju av bolagets delägarkommuner: Burlöv, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Vellinge och delar av Lund och Eslöv, säger Sydvattens projektledare Carl Nelin.

Investeringen handlar om den tredje dricksvattenledningen från Vombverket och avsikten är framför allt att öka leveranssäkerheten då ledningarna kan avlasta och ersätta varandra. Samtidigt kan underhåll på befintliga ledningar genomföras på ett tryggare sätt. Distributionssystemet får högre kapacitet och blir mindre sårbart för oförutsedda händelser.

Uppdraget har tilldelats Peab som startar arbetet omgående i form av en utförandeentreprenad som i huvudsak omfattar anläggandet av cirka nio kilometer dricksvattenledning, optisk fiberkabel, mätbyggnad samt ventilkammare.

Beräknat färdigställande är våren 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125