23948sdkhjf

Rekordhöga elpriser och oljeverket i Karlshamn i beredskap

Idag förväntas elpriserna i Sverige nå nya rekordnivåer och det oljeeldade kraftverket i Karlshamn har satts i beredskapsläge.

Idag förväntas elpriserna i Sverige nå nya rekordnivåer, i södra Sverige kommer priset hamna på 4,34 kronor per kWh och 3,70 kronor per kWh i Norra Sverige. Det är högsta priserna sedan Sverige delades in i fyra prisområden. 

Svenska Kraftnät meddelar därför idag att det oljeeldade Karlshamnsverkets två block har satts i beredskap från och med klockan 05.00 på måndagsmorgonen. På två timmar kan Karlshamnsverket gå från beredskap till produktion och kan ge sammanlagt 562 MW. Det ska utnyttjas vid risk för effektbrist enligt Svenska Kraftnät. 

När det gäller kärnkraften så kör samtliga reaktorer för fullt.

Vindkraftverken förutspås bidra som minst under måndagen för att sedan öka under veckan och den totala prognosen är 2300-1500 MW under veckan. 

Anledningen till det höga priset är enligt Svenska Kraftnät flera. Bland annat har Sverige lägre importkapacitet än normalt. Den viktiga delen är dock kallare väder och därmed högre elförbrukning. Detta sker samtidigt som det är kraftig reducerad vattenkraftproduktion på grund av samtida isläggning i Lule älv, Skellefte älv och Ume älv gör att effekttillgängligheten är lägre än normalt i norra Sverige. Det har lett till mycket höga priser även i norra Sverige. Svenska Kraftnät hoppas att vattenkraftsproduktionen kan öka senare i veckan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078