23948sdkhjf

Julgranar testas som erosionsskydd

Kan julgranar skydda stranden från erosion orsakade av vågorna från fartyg? Svaret ska ges av SGI som just nu testar erosionsskydd som en del i arbetet för att klimatsäkra Göta älv.

Högvatten i kombination med höga vågor är ingen bra kombination längs stränder där sediment riskerar att föras bort av exempelvis vågor, strömmar eller vind. Ett sätt att möta problematiken är att anlägga erosionsskydd – gärna av material och på sätt som anpassas till naturen. Helst ska skydden kunna bidra till att bibehålla eller till och med förhöja naturvärden eller skapa rekreationsmöjligheter.

I Göteborg pågår just nu ett projekt där stranden ska skyddas från erosion som orsakas av vågor från fartyg som en del av SGI:s arbete för att klimatsäkra Göta älv. Tänkbara lösningar är revlar av natursten och rullar av kokosfiber. En något mer oväntad idé är att utnyttja julgranar, något som nu testas i Göta älv vid Oxhagen och Rösbo, strax söder om Jordfallsbron.

På en 50-meterssträcka kommer vi att testa hur julgranar fungerar för att minska de negativa effekterna av vågor på strandlinjen. Tanken är att denna typ av erosionsskydd kommer att minska erosion samt skapa gynnsamma och lugna förhållanden för växter och fiskar och öka den biologiska mångfalden i området, säger Per Danielsson, nationell samordnare för stranderosion på SGI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094