23948sdkhjf

Hållbarhetsarbetet måste vässas

Fyra av tio byggföretag har en hållbarhetsredovisning, men bara två av tio väljer hållbara produkter framför billigare alternativ. Det visar en undersökning genomförd av Ramirent och Sverige Bygger som dock konstaterar att det blir allt viktigare för branschen att arbeta hållbart.

– Hållbarhetsarbetet börjar bli etablerat inom branschen. Ledare och anställda lägger mer vikt vid att förvalta miljön de verkar i. Då blir val av produkter viktigt, men även transparensen gentemot kunden, som allt oftare ställer krav på hållbara byggen, säger Marie Lindkvist, hållbarhetsstrateg på Ramirent.

Byggföretagens arbete med hållbarhet är ett av de ämnen som tagits upp i den så kallade Ramirentrapporten. Resultatet visar att fyra av tio företag har en hållbarhetsredovisning, samt att två av tio väljer hållbara produkter framför billigare alternativ.

Även om slutsatsen är att hållbarhetsarbetet börjar bli etablerat återstår mycket att göra. På frågan om vad byggföretagen själva tycker att de kan bli bättre på inom hållbarhetsarbetet dominerar svar som att använda mer återbruk (43 procent), att erbjuda miljöanpassade produkter (42 procent), att oftare välja hållbara alternativ framför billigare (39 procent) och att förbättra avfallshanteringen i byggprojekten (20 procent).

Rapporten visar även att det finns en brist på kompetens inom branschen. 30 procent av byggföretagen säger att hållbarhetsexperter är en kompetens som saknas.

– För att utvecklas och jobba mer hållbart måste företagen kunna rekrytera rätt. Att 30 procent av byggföretagen säger att de saknar kompetens inom hållbarhet är oroväckande, speciellt om man tar i beaktande att en stor andel vill jobba mer hållbart, säger Marie Lindkvist.

Målen är redan utstakade. Byggbranschens färdplan – framtagen av branschorganisationen Byggföretagen – har som mål att den svenska byggbranschen ska vara klimatneutral till 2045. Ramirent har för egen del en viktig uppgift i det arbetet och den uttalade ambitionen är att kunna erbjuda el- eller batteridrivna alternativ för alla typer av maskiner och utrustning till kunder med krav på nollutsläpp av koldioxid till 2028.

– Potentialen finns i branschen. Nu gäller det att alla byggföretag tar sitt ansvar för att nå målet genom att våga tänka annorlunda och framförallt långsiktigt, för det är där besparingarna inom både miljö och ekonomi finns, betonar Marie Lindkvist.

Ramirentrapporten bygger på siffror som tagits fram i samarbete med Sverige Bygger som skickat ut en enkät till personer på ledande befattningar inom byggbranschen. Rapporten belyser frågor som hållbarhet, digitalisering, kompetensbehov, trivsel, säkerhet och jämställdhet inom branschen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ingen ordernedgång för arbeten under vatten: "Infrastruktur inte lika känsliga för osäkra lägen"
Vinnarnas råd: spreta mer och våga ta hjälp
Återstart av Ringhals 4 skjuts upp igen
LKAB har hittat jättefyndighet av sällsynta jordartsmetaller
Ett steg på vägen för elstöd till företag
Regeringen öppnar för ny kärnkraft
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.11