23948sdkhjf

Volvo utvecklar dumprar med schweizisk stenleverantör

Volvo ska i ett samarbetsprojekt med schweiziska Holcim testa och vidareutveckla det företaget beskriver som den första CE-certifierade elektriska och autonoma transportlösningen för dagbrotts- och cementindustrin.

98 procent lägre koldioxidutsläpp, 70 procent lägre energikostnad och 40 procent lägre operatörskostnad. Det är några av de resultat som redovisas från den så kallade Electric Site som hösten 2018 testkördes med elektriska och delvis autonoma maskiner från Volvo under tio veckor i en av Skanskas bergtäkter i Göteborg.

Sedan dess har utvecklingsarbetet rullat vidare och nu går Volvo Autonomous Solutions samman med Holcim Schweiz för att gemensamt testa och vidareutveckla användandet av autonoma elektriska dumprar i kalkstensbrottet Gabenchopf i schweiziska Siggenthal.

Enligt Volvo rör det sig om den första CE-certifierade elektriska och autonoma transportlösningen för dagbrotts- och cementindustrin. De batterielektriska dumprarna som ska användas utlovas vara tystare, mer miljömässigt hållbara och säkrare än konventionella maskiner.

– Vårt gemensamma projekt med Holcim demonstrerar en hållbar transportlösning som är kommersiellt gångbar och kombinerar den senaste tekniken inom digital kommunikation, automation och elektrifiering. Tack vare starkt samarbete mellan två dedikerade företag har vi möjligheten att tillsammans presentera en hållbar framtid genom att implementera vår lösning i en verklig miljö, säger Nils Jaeger, vd för Volvo Autonomous Solutions.

Holcim, som bland annat är stor leverantör av cement, ballast och betong, har utpräglade miljöambitioner. Exempelvis har företaget sedan 2019 drivit sina anläggningar med förnybar energi parallellt med att även logistiken spelar en viktig roll i det globala arbetet med att minska klimatpåverkan. Exempelvis betonar företaget att uteslutande ”grön” energi används för eldrivna fordon, däribland elektriska roterbilar för betongtransporter.

Här kan vi som företag bidra redan i dag, samtidigt som vi fortsätter utvecklingen av tekniker och produkter med minskat CO2-utsläpp. Vi är mycket glada över vårt samarbete med Volvo. Vårt deltagande i projektet representerar ytterligare ett steg mot att nå våra hållbarhetsmål. Vi letar efter lösningar som kombinerar innovation och miljömedvetenhet och vi investerar kontinuerligt i åtgärder som minskar vårt globala CO2-avtryck för att säkerställa en hållbar framtid, säger Simon Kronenberg, vd för Holcim Schweiz och Italien.

Testerna och den tänkta implementeringen av de autonoma elektriska dumprarna i dagbrottet är en del av Holcims digitaliseringsinitiativ ”Plants of Tomorrow”. I satsningen ingår även tester med robotar och artificiell intelligens genom hela produktionsprocessen för att utveckla innovativa lösningar och på så sätt skapa säkrare, effektivare och mer hållbar cementproduktion.

Ambitionen passar som hand i handske i Volvos strategiska planer för framtiden.

Volvos ambition är inget mindre än att ta framtidens infrastruktur och transportlösningar till våra kunder på ett kommersiellt gångbart sätt, det här projektet tillsammans med Holcim representerar nästa steg på den resan, säger Nils Jaeger.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11