23948sdkhjf

Sjöbo – störst på solceller

En årlig elproduktion på 6 GWh har blivit 19, vilket gör att solcellsparken i Sjöbo tar tillbaka positionen som störst i Sverige och Sjöbo till den svenska kommun som har störst installerad soleffekt per capita.

2019 inleddes driften vid Sparbanken Skånes Solcellspark i Sjöbo som då tog över titeln som Sveriges största solcellspark. Under 2020 låg Sjöbo kommun etta på den så kallade Solcellstoppen som branschorganisationen Svensk Solenergi tar fram baserad på installerad soleffekt per capita. I våras gled Strängnäs förbi med 500 watt per invånare och petade ner Sjöbo till andraplatsen med 456 watt per person. En rejäl utbyggnad av solcellsparken i Sjöbo ska dock flytta upp den skånska kommunen till toppen igen.

Solcellsparken, som egentligen är placerad strax utanför Sjöbo, har under sommaren och hösten byggts ut från 6 GWh årlig elproduktion till 19 GWh, vilket motsvarar hushållsförbrukningen för cirka 3 000 villor under ett år.

En anledning till den kraftigt ökade kapaciteten är att teknikutvecklingen sedan 2019 gjort det möjligt att placera panelerna tätare än tidigare. I dag har parken mer än 40 000 solpaneler på 25 hektar mark. De nya panelerna fångar dessutom solljus nerifrån som reflekteras från marken.

Solcellsparken är uppförd på obrukbar åkerjord, men på ängsmark som visat sig gynnsam för både växter och djur. Sommartid kan betande får hitta skugga under solpanelerna och tillgång till gräs som inte torkat under solen. Området har också bidragit till ökade möjligheter till såväl skydd som att hitta föda för grodor och fåglar. I samband med årets utbyggnad sattes även boplatser för fem storkbon upp i parken, vilket i och för sig också ökar risken för att bli föda.

Sparbanken Skåne är finansierande bank i solcellsparken och enskilt största slutkonsument av elleveransen därifrån.

Parken är ett viktigt steg för mer närproducerad el i Skåne och en god energimix. Det handlar inte bara om att säkra tillgången till el och detta till en rimlig kostnad, utan också om att elen måste produceras på ett hållbart sätt, säger bankens vice vd Johan Fjelkner.

Med i satsningen är också solpanelsinstallatören Svea Solar och ytterligare några privata entreprenörer och investerare.

Det är positivt att så många vill satsa på solkraft – att konkurrensen om störst solcellspark hårdnar. Ett högt tempo behövs för att kunna göra Sverige fossilfritt, där är vi alla vinnare, säger Svea Solars vd Erik Martinson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Återstart av Ringhals 4 skjuts upp igen
LKAB har hittat jättefyndighet av sällsynta jordartsmetaller
Ett steg på vägen för elstöd till företag
Regeringen öppnar för ny kärnkraft
Digitala hastighetshinder testas för skogsbolag
En tredjedel av H&M:s butikspersonal drabbas av varslet
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.128