23948sdkhjf

Nu rullas batterikonvertering ut globalt

Det Australienbaserade gruvbolaget Evolution Mining beställde tidigare i år konvertering av två dieseldrivna Scooptram ST1030-maskiner från Epiroc till batteridrift för användning vid sin guldgruva i Red Lake i den kanadensiska delstaten Ontario.

Enligt Epiroc är det första gången ett fordon byggs om från dieseldrift till batterielektrisk drift med hjälp av de konverteringssatser som den svenska maskintillverkaren nu rullar ut för lastmaskiner på den globala marknaden.

Att omvandla befintliga dieselmaskiner till batterielektriska kommer att vara ett smart och kostnadseffektivt alternativ för gruvbolag som vill elektrifiera sin verksamhet. Det kommer att vara en viktig del när vi tillsammans fortsätter arbetet mot en utsläppsfri verksamhet, säger Helena Hedblom, Epirocs vd och koncernchef.

Konverteringen av de två dieseldrivna lastarna ingår i en större satsning som Evolution Mining gör vid sin guldgruva i Red Lake. Ordern omfattar även två nya Scooptram ST14 Battery lastare och en Minetruck MT42 Battery gruvtruck.

Epiroc har valt att börja lanseringen med satser anpassade till Scooptram ST1030. Satserna finns nu att beställa via de flesta av företagets säljbolag runt om i världen. Konverteringssatser för andra maskiner kommer att följa, bland annat för Scooptram ST14 som för närvarande testas i konverterad version.

Konverteringen innebär att dieselmotorn tas bort, ett batteri sätts på plats och drivlinan byts ut till en elektrisk lösning. Slutresultatet utlovas ge samma eller högre prestandanivå som traditionella dieselmaskiner samtidigt som batteriteknik också för med sig nollutsläpp och en hälsosammare miljö under jord för operatörerna.

Epiroc utlovar snabb hantering av konverteringen – som ingår i halvtidsservice – och snabb retur av maskiner till gruvsajten med ökad prestanda och utan onödiga produktionsstörningar.

Epiroc har vid utvecklingen av konverteringssatserna haft mycket stor hjälp av Vancouverbaserade FVT Research som specialiserat sig på att konstruera konverteringssatser för omvandling av dieseldrivna maskiner till batterielektriska versioner och bygga om gruvmaskiner till elektrisk drift. Samarbetet har varit så lyckosamt att det kanadensiska bolaget tidigare under hösten förvärvades av Epiroc. Läs mer här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109