23948sdkhjf

Skräddarsydd för fossilfria transporter av hyrliftar

En specialbyggd eldriven lastbil har tagits fram för att i första hand transportera Kranpunktens eldrivna hyrliftar till kundprojekt inom miljözon 1 i Göteborgs innerstad.

Swerock, Kranpunkten och Volvo Lastvagnar har tillsammans tagit fram en elektriskt driven lastbil, specialkonstruerad för transport av hyrliftar. Basfordonet är en FE Electric som försetts med en påbyggnad i form av ett fast flak anpassat för lastning och lossning av liftar samt fullständigt ”Arbete-på-väg”-paket med bland annat ljusramp och blixtljus. Flaket har en hydraulisk vikbar och utskjutbar ramp baktill. I framstammen finns en vinsch som snabbt och enkelt kan dra upp de liftar och maskiner som inte tar sig upp på flaket för egen maskin.

Hyttens stora vindrutor, sidofönster och speglar samt extra fönsterruta nedtill på passagerardörren ska säkra såväl sikt och säkerhet.

– Ellastbilen har precis kommit till Sverige och utrustas nu med de sista detaljerna för att passa uppdraget på bästa sätt, säger Thomas Ter-Borch, arbetschef på Swerock AB Transport & Maskin i Malmö som kommer att äga bilen som hyrs ut till Kranpunkten med planerat idrifttagande i slutet av året.

Med nollutsläpp och lägre bullernivå är tanken att ellastbilen i första hand ska transportera Kranpunktens eldrivna hyrliftar till kundprojekt inom miljözon 1 i Göteborgs innerstad.

Tack vare samarbetet kan vi nu förstärka våra insatser inom transportområdet, där vårt fotavtryck på miljön är som störst. Våra kunder i storstadsområdet erbjuds ett helt elektriskt alternativ med en hyrmaskin som drivs och laddas med grön el och transporteras till och från arbetsplatsen helt utan utsläpp och betydligt tystare, säger Andreas Johansson, regionchef Kranpunkten Väst.

Lastbilen kommer att utgå från en av Kranpunktens depåer på Hisingen, där den laddas med förnybar elektricitet, och användas för in- och uttransportering av eldrivna hyrliftar till kunder med projekt inom miljözon 1 i Göteborgs innerstad.

I dagsläget erbjuder Volvo Lastvagnar två eldrivna lastbilsmodeller, varav FE Electric är den större med kapacitet att klara upp till 27 tons totalvikt. Kraften genereras av en elmotor med effekt på 400 kW och ett vridmoment på 850 Nm. Den totala batterikapaciteten anges till 264 kwh.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079