23948sdkhjf

Klimatförbättrad betong vid dammbygge

Alternativa bindemedel och större ballast har gjort det möjligt att sänka cementhalten i den betong som används vid ett dammbygge i Lilla Edet. Enligt Thomas Betong uppfylls kraven på dammsäkerhet och beständighet i mer än 100 år trots 30 procent mindre klimatpåverkan.

Vid Lilla Edets kraftstation i Göta älv nära Göteborg, ska Vattenfall ersätta delar av den befintliga dammen med en ny till 2024. C-lab, Thomas Concrete Groups centrum för forskning och innovation, har tillsammans med entreprenören NCC och Vattenfall tagit fram en betong väl lämpad för uppdraget.

– Via provningar och tester har vi tagit fram en betong som uppfyller kraven på dammsäkerhet och beständighet i mer än 100 år framöver. Genom att använda alternativa bindemedel och en större ballast kan cementhalten minimeras vilket leder till 30 procent mindre klimatpåverkan för projektet, säger Ingemar Löfgren, FoU-chef för C-lab.

Därutöver lyfts även konstruktionstekniska fördelar fram – inte minst reducerad värmeutveckling, vilket minskar risken för sprickbildning.

I och med att värmeutvecklingen begränsas slipper NCC den stora mängd kylrör som behövs vid användandet av traditionell betong. Det ger även säkerhetsmässiga fördelar i och med att trånga utrymmen kan undvikas vid gjutningen, något som gör det lättare att evakuera personer i händelse av en olycka.

För att säkerställa att det utvecklade betongkonceptet funkar i praktiken har vi genomfört provgjutningar tillsammans med NCC, Vattenfall och Chalmers Tekniska Högskola. Chalmers gjorde då uppföljningar med hjälp av fiberoptiska mätningar för att säkerställa kraven, säger Ingemar Löfgren.

NCC:s tekniske specialist Jonas Nilsson menar att samarbetet visar vägen framåt för branschen.

Provgjutningen gick utmärkt och gav oss möjlighet att både provpumpa och test-arbeta med betongen. Den är bra både för klimat och för arbetsmiljön. Det är en win-win, säger han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ingen ordernedgång för arbeten under vatten: "Infrastruktur inte lika känsliga för osäkra lägen"
Vinnarnas råd: spreta mer och våga ta hjälp
Återstart av Ringhals 4 skjuts upp igen
LKAB har hittat jättefyndighet av sällsynta jordartsmetaller
Ett steg på vägen för elstöd till företag
Regeringen öppnar för ny kärnkraft
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Food Supply SE
Framtidens Bygg
Entreprenad
Dagens Handel
Fri Köpenskap
Habit
Verkstäderna
Motor-Magasinet
NTT Woodnet
Process Nordic
Rent
RT-Forum
MedTech Magazine
Kemivärlden Biotech
Life Science Sweden
RS & FastFood
Skydd & Säkerhet
Plastforum SE
Recycling
Packnet
UochD
Transportnet

Sänd till en kollega

0.156