23948sdkhjf

Uppkopplad byggvärme sparar energi

30–40 procent av energiförbrukningen under uppförandet av en byggnad, går åt till att torka ut byggarbetsplatsen och betongen. Nu hävdar Ramirent att mer än 30 procent av den energin kan sparas tack vare det system med uppkopplad byggvärme som företaget nu lanserar.

Det uppkopplade systemet gör att man inte bara kan bygga miljöanpassade hus, utan också göra det på ett mer miljösmart sätt, säger Johnas Tybring, Ramirents produktchef för Power & Heating.

Den uppkopplade byggvärmen, som utvecklats av Elbjörn med stöd av bland andra Ramirent, reglerar värmen automatiskt, men kan också följas upp och fjärrstyras. Sensorer i fläktarna känner av temperatur, luftfuktighet och om luftfiltren behöver bytas ut.

Informationen skickas till ett centralt datasystem som i sin tur styr och justerar värmeeffekt och fläkthastighet. Externa fuktsensorer monteras i betong och träkonstruktion och följer upp torkprocessen. Systemet kan också anpassa temperatur och luftflöde i olika delar av konstruktionen, för att säkerställa optimal torkning med minsta möjliga energiförbrukning.

– Systemet är det mest kompletta i sitt slag, och det enda som reglerar värmetillförsel och luftflöde helt automatiskt i både värmeväxlare och fläktar. Samtidigt ger det möjlighet till uppföljning och justering på distans, säger Johnas Tybring.

Automationen gör det möjligt att schemalägga olika temperaturer till olika enheter och tider på dygnet samt att följa uttorkningen av betongen och samtidigt kunna påverka den, för att optimera processen.

– Vi kan anpassa temperatur och luftflöde efter hur betongen torkar, sedan sköter systemet sig självt. I framtiden hoppas vi kunna få systemet att själv justera även det. Alla mätpunkter går dessutom att sätta som ett larm, som vi kan agera på, säger Johnas Tybring.

Förhoppningen är att det med ökad erfarenhet och tester av givare, ska bli fullt möjligt att i framtiden prognostisera när betongen är torr. En säkrare torkprocess gör planeringen av det efterföljande arbetet, som golvläggning och målning, enklare. Det i sin tur sparar både arbetstid och pengar.

Även om byggvärme i nuläget ofta drivs miljösmart med fjärrvärme, el eller pellets och där temperaturen kan justeras, nyttjas systemen inte fullt ut. Johnas Tybring ser därför en solklar framtid för uppkopplad värme.

– I dag går många värmefläktar på max hela tiden och så öppnar man fönster och dörrar när det blir för varmt i stället för att sänka effekten. Systemet hjälper våra kunder att vara mer miljösmarta, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062