23948sdkhjf

Avancerad teknik när LKAB lägger stororder på gruvutrustning

Fjärrstyrning och uppkoppling är viktiga element när LKAB beställer gruvutrustning från Epiroc till ett värde av 105 miljoner kronor.

LKAB fortsätter att effektivisera och modernisera sin verksamhet vid järnmalmsgruvorna i Kiruna och Malmberget.

Nu har företaget beställt Boomer ortdrivningsriggar, Boltec bergförstärkningsriggar och en Simba produktionsborrigg för leverans under 2022 från Epiroc.

Epiroc och LKAB har en lång gemensam historia som samarbetspartners kring innovativ teknik, säger Epirocs vd och koncernchef Helena Hedblom.

De beställda maskinerna har många avancerade automationsfunktioner. Exempelvis kommer produktionsborriggen att fjärrstyras från ett kontrollrum i Kirunagruvan, en metod som redan är väl inarbetad. LKAB har sedan tidigare sex Simba produktionsborriggar som fjärrstyrs från kontrollrummet och två som fjärrstyrs i gruvmiljön.

En av Boltec-maskinerna kommer att utrustas med ett så kallat automatiskt bulkresin-system, som är en nyckelkomponent i Epirocs mekaniserade bultningsutveckling och utlovas göra stor skillnad då det gäller bergförstärkning i svåra bergförhållanden.

Samtliga maskiner utrustas med Epirocs telematiksystem Certiq, vilket möjliggör intelligent övervakning av maskinens prestanda och produktivitet i realtid.

Ordervärdet anges till 105 miljoner kronor och maskinerna kommer att levereras under 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11