23948sdkhjf

Volvo breddar elutbudet

Volvos utbud av elektriska maskiner har nu kompletterats med ytterligare tre modeller. Nu finns eldrift i fem av företagets mindre maskiner – tre minigrävare och två kompaktlastare.

Vi är stolta över att vara ledande i branschens kamp mot klimatförändringar, och vara den tillverkare som har världens största utbud av eldrivna maskiner. Vi tillhandahåller inte bara verkliga lösningar för ett hållbart sätt att arbeta, utan vi stärker även våra kunders verksamhet genom att erbjuda valmöjligheter som tillgodoser kundernas behov på bästa sätt, säger Melker Jernberg, vd och koncernchef i Volvo CE.

Nytillskotten är kompaktlastaren L20 Electric samt de eldrivna kompaktgrävarna EC18 Electric och ECR18 Electric som kompletterar L25 Electric och ECR25 Electric som presenterades för en större publik på Bauma 2019.

Det rönte viss uppståndelse i branschen när Volvoledningen tidigt deklarerade att de nya elektriska modellerna inte bara skulle erbjudas som alternativ till de traditionella fossildrivna maskinerna utan helt ersätta dessa.

Ambitionen är att nå nollutsläpp av växthusgaser år 2040, något som ska uppnås med hjälp av lösningar baserade på bränslecellsteknologi och förbränningsmotorer med reducerade emissioner. En uttalad målsättning är att minst 35 procent av de maskiner som säljs inom Volvokoncernen ska vara elektriskt drivna redan år 2030.

Erfarenheterna från L25 Electric har lagt en god grund när den mindre L20 tagits fram, baserad på samma koncept. Den har en nyttolast på 1,8 ton och lyftarmsystem av parallelltyp som dels ger utmärkt sikt över det redskap som används och dels utlovas ge god lyfthöjd och till 100 procent parallella rörelser, vilket gör den väl lämpad även för gaffelapplikationer.

Kunden kan välja mellan två olika batteripaket (33 kWh eller 40 kWh) som utlovas ge upp till sex timmars arbete per laddning samt runt 30 procent minskat underhåll jämfört med konventionella maskiner.

Tyst gång, automatisk parkeringsbroms med motlutsfunktion och anpassningsbara arbetslägen ska bidra till en klart förbättrad förarmiljö.

Den kortbyggda ECR18 Electric är en maskin på 1,8-ton med såväl ljud som vibrationer på låg nivå och uppskattningsvis fyra timmars aktivt arbete per laddning, beroende på miljö och arbetsuppgift. Därutöver utlovas mer reaktionssnabb hydraulik tack vare det omedelbara vridmomentet.

För att minimera risken för skador på maskinen är den försedd med motvikt med hög profil, stålpaneler runt om och slangar dragna inuti bommen.

EC18 Electric erbjuder en ställbar undervagn som kan varieras mellan 1,0 och 1,35 meter. Det ska bland annat underlätta arbete på riktigt trånga platser, samtidigt som maskinens konstruktion utlovas säkerställa att det högra ramhörnet, svängstolpen och cylindern håller sig inom bandbredden, vilket ska minska risken för maskinskador under arbete längs hinder. Ergonomiska reglage, en rymlig hytt med värme och en rad anpassningsbara inställningar ska underlätta förarens vardag.

De tre nykomlingarna har en integrerad inbyggd laddare som gör att de kan ladda från 0 till 100 procent på mindre än sex timmar. Bland tillvalen finns en inbyggd snabbladdare som, enligt tillverkaren, klarar att fulladda L20 Electric på mindre än två timmar, medan ECR18 Electric och EC18 Electric laddas upp till 80 procent på en timme och en kvart.

För den kund som vill ha mer exakt information om den förväntade drifttiden och den optimala laddningslösningen kan Volvos återförsäljare beräkna detta i förväg baserat på hur maskinerna är tänkta att användas.

Volvo aviserar också en kommande lösning för maskinparkshantering framtagen specifikt för fjärrövervakning av eldrivna maskiner. Tekniken som kallas Electric Machine Management Application, EMMA, ska informera om exempelvis batterinivå, återstående arbetstid, laddningsstatus och geografisk plats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.393