23948sdkhjf

En timmervagn utöver det vanliga

En nyutvecklad timmervagn är Green Cargos trumfess i kampen om nya rundvirkestransporter. Först ut att använda vagnen är Holmen Skog.

Green Cargo har samarbetat med Holmen Skog i många år. Samarbetet har till stor del handlat om transporter av massaved och sågtimmer mellan orter i norra Sverige. Genom åren har såväl efterfrågan som volymer vuxit samtidigt som antalet destinationer i systemet ökat kraftigt i antal.

När det var dags att teckna ett nytt avtal innebar det samtidigt att Green Cargo valde att investera i det företaget beskriver som marknadens mest effektiva timmervagn med marknadens största last-area på 10.82 kvadratmeter. Underverket har fått namnet Golden Bullet 2.0 och är resultatet av ett utvecklingssamarbete med Exte i Ljusdal och och några särskilt utvalda kunder.

De vagnar som kändes nya och innovativa för några år sedan upplevs redan daterade, de bleknar i jämförelse. ”Det här är den överlägset bästa vagnen vi hanterat, och då har vi testat alla vagntyper på marknaden”, för att nämna några av kundernas kommentarer vid provlastningar, säger Johan Roswall, strategisk säljare rundvirke hos Green Cargo.

Han lyfter fram ytterligare några fördelar med den nya vagnen. Däribland en stor lastprofil som gör den längdeffektiv eftersom den rymmer mer virke per meter. Till det kommer lägre axellast tack vare fler axlar per vagnmeter, något som minskar slitaget på Trafikverkets anläggning.

Vagnens nyutvecklade stakar utlovas vara mer hållfasta och flexibla än traditionella lösningar, vilket ska underlätta lossningen. Vagnen ska dessutom ha en okomplicerad konstruktion som utlovas förenkla manövrar i samband med underhåll och reparation.

Golden Bullet 2.0 är utvecklad i och för den svenska marknaden och har, enligt Green Cargo, klarat de norrländska vintertesterna i sträng kyla utan problem.

Johan Roswall betonar att företaget inte stoppat in alla utvecklingsresurser i ett enda projekt, utan lovar att det finns ytterligare teknikutveckling ”runt hörnet”, något det kan finnas behov av i en värld som delvis är på väg att byta karaktär.

Tidigare krävde vi lång framförhållning på kundernas beställningar, nu har vi vänt på steken, nu är det virkeskunderna som knappt hinner få fram virke till terminalerna för att vi är så pass snabba säger Johan Roswall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109