23948sdkhjf

Genombrott - organiska solceller blir mer effektiva

Forskare har hittat den förlustväg i organiska solceller som gör att de är mindre effektiva än kiselbaserade vid omvandling av solljus till elektricitet. Genom att manipulera molekyler i solcellen kan de nu förhindra förlust av elektrisk ström.  

Forskarna, ledda av University of Cambridge, visar i tidskriften Nature att det kan vara möjligt för organiska solceller att konkurrera med kiselbaserade celler om effektivitet. Detta genom att de nu hittat förlustvägen i organiska solceller samtidigt som de lyckats förhindra förlusten av elektrisk ström genom ett oönskat tillstånd, känt som en triplet exciton.

Organiska solceller, som är flexibla, halvtransparenta och billiga, kan kraftigt utöka tillämpningsområdet för solteknik. De kan exempelvis viras runt byggnaders utsida eller användas för effektiv återvinning av energin vid ljuskällor, vilket inte är möjligt med konventionella kiselpaneler. De är också mycket mer miljövänliga att producera.

-Organiska solceller kan göra många saker som oorganiska solceller inte kan, men deras kommersiella utveckling har stannat upp de senaste åren, delvis på grund av deras sämre effektivitet, säger Dr Alexander Gillett från Cambridge Cavendish Laboratory, till tidningen Nature.

-En typisk kiselbaserad solcell kan uppnå effektivitet upp till 20 till 25 procent, medan organiska solceller kan uppnå effektivitet på cirka 19 procent under laboratorieförhållanden och verkliga verkningsgrader på cirka 10 till 12 procent, vilket nu kan förändras med den nya forskningen.

Fakta Organiska solceller genererar elektricitet genom att efterlikna den naturliga processen för fotosyntes i växter. Skillnaden är att de använder solenergin för att skapa el istället för att omvandla koldioxid och vatten till glukos.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078