23948sdkhjf

Peab ser en framtid med fossilfritt stål

Peab blir det första byggbolag som säkrar tillgång till SSAB:s fossilfria stål i byggprojekt. Det sker i form av ett partnerskap som innebär att leveranserna, enligt nuvarande planer, inleds år 2026 då SSAB räknar med att inleda produktion av fossilfritt stål i kommersiell skala.

– Vi är glada att få välkomna Peab som samarbetspartner för våra fossilfria stålprodukter. Genom samarbetet kring fossilfritt stål bidrar vi till att stärka våra kunders konkurrenskraft och minska deras koldioxidavtryck. Tillsammans stärker vi också positionen för fossilfritt stål i byggindustrin och bidrar till att minska koldioxidutsläpp globalt, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB.

SSAB:s fossilfria, högkvalitativa stål tillverkas inom Hybrit-initiativet, som startades tillsammans med järnmalmsproducenten LKAB och energiföretaget Vattenfall. Det beskrivs som världens första fossilfria ståltillverkningsteknik där vätgas och fossilfri el används i stället för kokskol och andra fossila bränslen som traditionellt används inom ståltillverkning.

– Detta är ett viktigt steg för att bli klimatneutrala till 2045. Vi har redan många initiativ på plats för att minska vår klimatpåverkan – från vår affärsmodell med närproducerat samhällsbygge till vår växande familj med eco-produkter. Med tillgång till fossilfritt stål öppnas ytterligare möjligheter. Samarbetet runt fossilfritt stål är en naturlig utveckling av den goda relation Peab och SSAB redan har runt klimateffektiviseringar, säger Jesper Göransson, vd och koncernchef på Peab.

Tanken är också att bolagen tillsammans ska analysera olika framtida möjligheter för hur fossilfritt stål kan minska byggbranschens klimatavtryck.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11