23948sdkhjf

Norsk Ramirentdepå helt fossilfri

Steget från maskiner med fossilbaserade bränslen till helt fossilfri drift behöver inte vara särskilt långt. Det hävdar Ramirent i Norge där en depå i Bergen redan utlovas vara helt fossilfri. Men det är bara början – före årsskiftet ska samtliga depåer i företagets västra region vara fossilfria.

Vårt långsiktiga mål är att företaget ska vara helt fossilfritt senast år 2023. Vi har startat med vår västra region där samtliga kundcentra ska vara fossilfria senast vid det kommande årsskiftet. Först ut är Bergen som är Norges första fossilfria kundcenter, säger Lars Magne Zahl, direktör för CC Rental i Ramirent Norge.

Att just företagets avdelning i Bergen med 13 anställda ligger före andra hyresdepåer i Norge kan ha flera orsaker. En sticker dock ut lite extra, nämligen den offensiva miljöpolitik som bedrivs i Bergens kommun och i praktiken gav företagets satsning på fossilfria bränslen en flygande start.

Förra året fick vi maskiner i retur från kommunen för att de inte kunde köras på fossilfritt bränsle. Kommunen ligger långt framme i sin satsning på miljöanpassad drift och när vi fick maskinerna i retur blev det en extra väckarklocka för oss. I stället för att sortera ut de projekt vi kunde leverera till med det aktuella maskinutbudet så kartlade vi de maskiner som faktiskt kunde använda fossilfria bränslen. Det visade sig att de allra flesta maskinerna redan var godkända för biodiesel eller drevs elektriskt, berättar Cato Martinussen, ansvarig på kundcentret.

Eftersom biodiesel är dyrare än vanlig diesel betonar Cato Martinussen att merkostnaden inte förs över till kunderna.

Inledningsvis tappar vi något på grund av detta, men det är det värt på längre sikt. Vi ska helt klart ligga i frontlinjen så länge det handlar om miljö. Responsen från kunderna har varit uteslutande positiv.

Företagets regionchef Solveig Hellstrøm är helt övertygad om att målet att regionens depåer ska vara fossilfria före årsskiftet kommer att uppnås – en inriktning som förstås påverkas av marknadens behov och önskemål.

Det är inte bara kunder som Bergens kommun som ökar kraven på tillgång till miljöanpassade maskiner. Andra kommuner och kunder följer efter i full fart. Vi insåg tidigt att det inte gick att vänta längre på att bli fossilfria – och vi har inga problem att nå målet i tid. Dieseltankarna på depåerna är redan utbytta till tankar för biodiesel och vi är i slutfasen med miljömärkningen av maskinerna, säger Solveig Hellstrøm.

Lars Magne Zahl understryker vikten av att företaget ligger i framkant av utvecklingen inom miljöområdet.

Bland annat satsar vi nu tungt på investeringar inom elektriskt drivna maskiner och utrustning. Det är helt avgörande för att både vi och hyresbranschen ska nå målet om nollutsläpp, säger Lars Magne Zahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078