23948sdkhjf

50 miljoner i krafttag mot avfallsbrottslighet

Regeringen föreslår en satsning på 50 miljoner kronor under nästa år för att stärka arbetet vid flera myndigheter för att förebygga, förhindra och bekämpa brottslighet kopplat till avfall.

Förslaget innefattar bland annat förbättrad tillsyn, dito gränskontroll och utredningsarbete. 

Avfallsbrottslighet är ett växande problem både nationellt och internationellt, som kan få katastrofala följder för både människor och miljö. Det handlar exempelvis om organiserad brottslighet, ekonomisk brottslighet, smugglingsbrott och brottslighet som är kriminaliserad enligt miljöbalken.

− Vi måste ta krafttag mot all form av brottslighet. Det är oacceptabelt att det finns rena gangstermetoder inom avfallshanteringen i Sverige. Nu kraftsamlar regeringen mot kriminalitet på miljöns bekostnad, säger miljö- och klimatminister Per Bolund. 

Det är många myndigheter som arbetar med och samverkar mot avfallsbrottsligheten. Myndigheternas insatser och samverkan mellan myndigheterna i dessa frågor behöver stärkas. De myndigheter som bedöms behöva ytterligare resurser från och med nästa år för att stärka arbetet är Länsstyrelserna, Åklagarmyndigheten, Naturvårdsverket, Tullverket, Kustbevakningen, Skatteverket och Transporstyrelsen. I samverkan mot avfallsbrottsligheten ingår även bland andra Polismyndigheten, framgår det av pressmeddelandet.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079