23948sdkhjf

Stationär Brokk för trång gruvmiljö

Brokk Pedestal Boom är ett kompakt, stationärt och fjärrstyrt bomsystem för gruvindustrin. Den nya lösningen baseras på Brokks rivningsrobotar och ska bland annat bidra till ökad effektivitet vid krossanläggningar och grizzlygaller.

– Många företag lägger stor vikt på säkerhet och det är något Brokk haft som grundsten sedan starten, vi har alltid jobbat aktivt för att förbättra säkerheten på våra kunders arbetsplatser. Genom åren har många manuella och riskfyllda arbetsuppgifter inom gruvapplikationer ersatts av våra rivningsrobotar och Brokk Pedestal Boom är nästa steg för våra kunder att minimera de risker som operatörer utsätts för, säger Martin Krupicka, vd och koncernchef för Brokk.

– Vi såg en möjlighet att ge våra kunder ett flexibelt bomsystem i kross- och grizzlyapplikationer. Vi har utvecklat en lösning som är kraftfull, kompakt, flexibel och enkel att installera, säger Martin Krupicka.

Nykomlingen beskrivs som en ”plug-and-play-lösning”, användbar även i utrymmen med låg takhöjd – 180 centimeter ska räcka – eller andra utrymmesbegränsningar. Det uppnås med hjälp av företagets trearmssystem och 360 graders svängradie. Två alternativ till styrning erbjuds. Valet står mellan en manöverlåda och ett kontrollrum med videomonitorering för ökad säkerhet och effektivitet.

Kraftpaket och armsystem är hämtade från företagets väl beprövade rivningsrobotar. Skillnaden är att maskinkroppen monteras på ett fundament. Därmed kan maskinen installeras i nära anslutning till en kross, ett galler eller andra utrymmen. I och med det integrerade kraftpaket, som ansluts med endast en kabel, förenklas installationen samtidigt som bara en mycket begränsad golvyta behöver tas i anspråk.

Standardlösningen för fjärrstyrningen är en ergonomiskt utformad manöverlåda med intuitiv styrning och 300 meters räckvidd.

Alternativet är en nätverksansluten fjärrstyrning där roboten ansluts över Ethernet eller Wi-Fi till ett kontrollrum. Avståndet mellan robot och kontrollrum kan variera beroende på arbetsplatsens nätverkskonfiguration, men utlovas vara beprövat på minst 2 000 meters avstånd. Flera robotar ska kunna kopplas upp mot ett och samma kontrollbord.

I den här lösningen ingår ett kontrollbord med integrerad styrning och utrustning för videomonitorering. Baspaketet består av två kameror, ytterligare utrustning så som kameror med pan-tilt och optisk zoom samt ljudöverföring finns som uppgradering.

Brokks hydrauliska hammare ingår i standardutrustningen, men kan kompletteras med bland annat gripskopa, borr och tjälkrok.

Sortimentet består av fyra storlekar – Brokk 200, 300, 500 och 900. Premiärvisningen aviseras till Minexpo i Las Vegas 13 - 15 september.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079