23948sdkhjf

Gamla mobiler i stor kartläggning

Vi svenskar ligger på en allt annat än smickrande första plats på en ny lista över hur många mobiler som ligger och samlar damm i skåp och lådor. I Sverige överstiger antalet undanlagda mobiltelefoner antalet invånare…..

Vi är dock inte det enda landet med en sådan situation. Det framkommer i en stor undersökning som tyska reBuy låtit genomföra. reBuy är en onlineshop för begagnad elektronik och man har låtit analysera e-avfallssituationen kopplad till mobiltelefoner i 27 länder. Mobiler är i sammanhanget intressanta då anledningen till att de byts ut sällan är att de blivit defekta eller utdaterade, utan istället att de ”gått ur mode”. Det finns en ständigt närvarande press att hela tiden ha den senaste modellen, med följden att fullt fungerande telefoner i bästa fall återanvänds som begagnade, men allt som oftast bara blir liggande.

 

Vad har man då kommit fram till? Jo, Sverige toppar alltså listan över ”mobiler på hyllan” per capita. 1,31 st handlar det om, och det ligger alltså fler mobiltelefoner och ”skräpar” än vad vi är invånare. Finland tar andra platsen med 1,29 och tredje plats delas mellan UK, Litauen och Estland med 1,24. I andra änden på skalan återfinns Nya Zeeland med 0,54, Kanada med 0,60 och USA med 0,68. I absoluta tal så ser det förstås lite annorlunda ut i och med varierande folkmängd. Störst antal mobiler ”på hyllan” finns i USA och det rör sig då om drygt 223 miljoner stycken. Tyskland kommer tvåa med knappt 85 miljoner och UK trea med 83 miljoner.

 

Vad innebär detta då konkret? Bland annat att det finns en stor potential för miljömässiga besparingar, inte minst CO2-utsläpp, om mobilerna antingen återanvändes eller återvanns på ett korrekt sätt. Det finns också en risk att toxiska ämnen på sikt kommer ut i miljön om de avlagda mobilerna inte tas om hand. Men, viktigare ändå är kanske att värdefulla metaller som guld, silver, palladium, platina och koppar skulle kunna återvinnas ur mobilerna, till ett beräknat försäljningsvärde på 1,9 miljarder euro!

 

I en kommentar till undersökningen konstaterar reBuys CEO Philipp Gattner:

- Det finns idag ca tre miljarder människor på planeten som inte äger en mobiltelefon, samtidigt som det enbart i de här 27 länderna bedöms finnas 771 miljoner oanvända mobiler. Det skulle vara fantastiskt om den här undersökningen hjälper till att inspirera människor att återvinna, skänka bort eller sälja sina gamla telefoner så att någon annan någonstans i världen kan få nytta av en fantastisk teknologi som många av oss tyvärr tar för given.

 

På den här länken hittar du alla resultat från undersökningen tillsammans med en hel del annan fakta.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096