23948sdkhjf

Stena bygger anläggning för batteriåtervinning

Stena Recycling investerar en kvarts miljard kronor i en ny återvinningsprocess för batterier.

Satsningen innebär en helt ny anläggning i Halmstad och gör det möjligt att återvinna 95 procent av ett litiumjonbatteri, den vanligaste batteritypen för elfordon. Målet är att bli en ledande batteriåtervinnare i Europa.

Till hösten tas det första spadtaget till Sveriges och en av Europas mest avancerade anläggningar för återvinning av batterier. Den nya anläggningen innebär en investering på cirka 250 miljoner och placeras i anslutning till Stena Nordic Recycling Center i Halmstad.

– Vi ser en kraftig tillväxt i försäljningen av eldrivna fordon, där vi behöver möta våra kunders behov av att ta hand om uttjänta batterier på ett säkert och miljöriktigt sätt. Den här stora satsningen är en del i vår strategi där vi ska vara ledande på insamling och mekanisk bearbetning av litiumjonbatterier för att etablera ett cirkulärt kretslopp för batterier, säger Fredrik Pettersson, vd Stena Recycling Sverige, i ett pressmeddelande.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda en cirkulär lösning för litiumjonbatterier. Det blir en stor vinst för miljön och för batteriernas livscykel när vi tillvaratar kritiska metaller som litium, nickel och kobolt, som det råder brist på världen över, säger Fredrik Pettersson vidare.

Batterierna samlas i ett första steg in via Stena Recyclings nittio anläggningar i Sverige och så småningom via övriga länder där Stena Recycling bedriver verksamhet. En första sortering sker vid dessa anläggningar, men merparten av återvinningen görs sedan i den nya anläggningen i Halmstad. Genom ett samarbete med det multinationella bolaget Johnson Matthey tillförs också ytterligare ett processteg för att producera helt raffinerade material som kan användas i tillverkningen av nya litiumjonbatterier. Att sluta kretsloppet och skapa nya batteriråvaror från återvinningen är avgörande för att uppnå en cirkulär råvarukedja.

– Det finns många stora aktörer som vill in på den här marknaden, men få har våra möjligheter baserat på vår befintliga infrastruktur, kundbas, kompetens och erfarenheter. Tack vare den här satsningen tar vi ett steg för att bli en av Europas ledande aktörer inom återvinning av batterier, säger Fredrik Pettersson.

Källa: pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081