23948sdkhjf

Robot ska lära robot – nytt projekt får 10 miljoner

Robotar som kan arbeta tillsammans med människor och dessutom lära upp nya robotar. Det är målet för ett nytt forskningsprojekt vid Örebro universitet som fått 10 miljoner från KK-stiftelsen.

Det kan låta enkelt men det är svårt för robotar att arbeta i miljöer där människor rör sig och mycket förändras. Men självständiga robotar behövs för att automatisera vissa arbetsuppgifter i exempelvis fabriker, på lager eller i gruvor – inte minst där arbetet kan vara farligt för människor.


-De självständiga robotar som finns idag har svårt att hantera oförutsägbara händelser och miljöer som ständigt förändras. Därför tillåter dagens lösningar knappt att robotars och människors arbete överlappar varandra. Det gäller både när de ska ta beslut och agera. Detta vill vi ändra på, säger Federico Pecora, forskare i datavetenskap som leder projektet TeamRob.

De flesta robotar saknar helt enkelt de egenskaper som gör det möjligt för människor att utföra många olika arbetsuppgifter och lära sig från erfarenheter eller av kollegor. Robotar kan inte heller föra det de lärt sig vidare till andra.

– Vårt mål är att utveckla robotar som kan arbeta för och med människor. De ska dessutom vara lika enkla att lära upp som människor och inte behöva programmeras för varje ny arbetsuppgift, säger Federico Pecora.

Robotarna ska sedan kunna lära upp andra robotar – och människor för den delen – och utföra arbetsuppgifter som överlappar de som människor gör.

– De måste alltså kunna förutse vad människor runt dem är på väg att göra. Dessutom måste robotarna agera på ett sätt som gör det möjligt för människor i dess närhet att förstå deras avsikter – vad de kommer göra härnäst.

Projektet är indelat i fyra delar som undersöker olika delmoment: att instruera robotar, att överföra kunskap till robotar, arbetslag med både robotar och människor och att förstå varandras avsikter och kommunicera.

Forskningen pågår i nära samarbete med företag och Scania, Volvo Construction Equipment, Epiroc och Volvo Group Truck Operations är samarbetspartners.

– Vår ambition är att människor och robotar ska kunna komplettera och stötta varandra för bästa resultat, avslutar Federico Pecora.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141