23948sdkhjf

Mer kraft ur Skellefteälven

2024 är det tänkt att kapaciteten ska vara fördubblad i vattenkraftverket Rengård i Skellefteälven. Det står nu klart sedan utbyggnaden med en ny turbin inletts av NCC och Skellefteå Kraft.

Den planerade utbyggnaden ökar Skellefteälvens förmåga att leverera reglerkraft, en nyckelfunktion i framtidens 100 procent förnybara energisystem, säger Susanne Öhrvall, affärsenhetschef vattenkraft vid Skellefteå Kraft.

Rengård vattenkraftverk togs i drift 1970 och har i dag en effekt på 35 MW. Genom att bygga ut vattenkraftverket med en andra turbin fördubblas effekten till cirka 70 MW.

Projektering och planering inleds omgående med tänkt färdigställande 2024. Arbetet, med ett ordervärde kring 230 miljoner kronor, genomförs i den samarbetsform som kallas partnering, vilket innebär att beställare och entreprenör genomför arbetet med transparens och i en öppen dialog.

– Vi har framför oss ett komplext och tekniskt utmanande projekt där vi till exempel kommer att arbeta både under och i vattnet. I dessa typer av projekt lämpar sig partnering extra bra med ett löpande erfarenhetsutbyte och tät dialog mellan oss och Skellefteå Kraft under hela byggnationen. Det ger ett mervärde för alla berörda parter, säger Richard Mattsson, produktionschef NCC Infrastructure.

För att minimera vattenläckage och säkra arbetet, som sker under vattennivå, är avsikten att inleda med en så kallad ridåinjektering på 20 meter mot älven. Därefter görs betongarbeten för kraftstationen och installation av en ny turbin och generator intill befintlig anläggning. För att kunna utföra arbetena byggs också en fångdamm för att torrlägga området under byggandets gång.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093